Franta si Marea Britanie au cerut luni sustinatorilor liderului libian Muammar Gaddafi sa-l abandoneze inainte de "a fi prea tarziu", afirmand ca acesta "trebuie sa plece imediat", transmite Reuters. Presedintele Nicolas Sarkozy si premierul David Cameron au solicitat libienilor care se opun lui Gaddafi sa se alature unui proces politic care sa netezeasca calea pentru plecarea de la putere a liderului de la Tripoli.

David Cameron si Nicolas SarkozyFoto: Agerpres

"Gaddafi trebuie sa plece imediat", au spus cei doi lideri europeni intr-o declaratie comuna.

"Le cerem sustinatorilor sai sa renunte la el pana nu e prea tarziu", au spus Sarkozy si Cameron, adaugand ca liderul libian si-a pierdut legitimitatea.

"Le cerem libienilor care cred ca Gaddafi va ruina Libia sa se mobilizeze imediat pentru a crea un proces de tranzitie", se spune in comunicat.

Sarkozy si Cameron au indemnat Consiliul National Libian, principalul grup de opozitie, sa deschida un dialog national ce are ca obiectiv inceperea tranzitiei spre reforme constitutionale si alegeri libere.

"Subliniem faptul ca nu prevedem nicio ocupatie militara a Libiei. Ne reafirmam angajamentul ferm privind suveranitatea, independenta, integritatea teritoriala si unitatea nationala a Libiei", au declarat liderii europeni.

Ministrii de externe din tarile care alcatuiesc coalitia internationala ce participa la operatiuni in Libia se intalnesc marti la Londra, pentru a discuta strategii politice ce ar putea ajuta la inlaturarea regimului lui Gaddafi. In opinia lui Sarkozy si Cameron, discutiile din capitala britanica vor fi esentiale in lansarea unei solutii politice de lunga durata pentru natiunea nord-africana.