Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak si familia sa nu au voie sa paraseasca tara, a anuntat luni Consiliul Militar Suprem de la Cairo, care conduce Egiptul, transmite Reuters. Armata a infirmat informatiile potrivit carora Mubarak a parasit Egiptul si se afla in Arabia Saudita.

Hosni MubarakFoto: AGERPRES

Consiliul Militar Suprem a precizat ca Mubarak si familia au "resedinta fortata" in Egipt.

La 11 februarie, Mubarak a fost inlaturat de la putere, conducerea tarii fiind preluata de un consiliu militar.

La sfarsitul lunii februarie, autoritatile egiptene au emis un ordin prin care li se interzice fostului presedinte Hosni Mubarak si familiei acestuia sa paraseasca tara, atata timp cat este in curs o investigatie in ceea ce ii priveste. In plus, autoritatile au dispus si blocarea conturilor familiei Mubarak. Presa a scris ca averea lui Hosni Mubarak s-ar ridica la cateva miliarde de dolari.

Revolta populara din Egipt impotriva regimului condus de presedintele Hosni Mubarak a inceput la 25 ianuarie, fiind marcata de ample proteste de strada, la care au participat sute de mii de oameni. La 11 februarie, Mubarak a fost inlaturat de la putere.

Cel putin 365 de persoane au fost ucise iar alte 5.500 au fost ranite in Egipt, pe durata celor trei saptamani de proteste antiguvernamentale ce au dus la inlaturarea de la putere a lui Mubarak.

Alegeri in septembrie

Tot luni, Consiliul Militar Suprem a anuntat ca Egiptul va organiza alegeri parlamentare in luna septembrie 2011. Analistii afirma ca data aleasa va ajuta miscarile islamiste bine organizate si pe cei din partidul lui Mubarak.

Armata a anuntat, de asemenea, ca legile privind starea de urgenta vor fi ridicate inainte de scrutinul din aceasta toamna, fara insa sa precizeze o data precisa.