Coalitia de guvernare din Germania, condusa de cancelarul Angela Merkel, a pierdut duminica alegerile regionale din doua landuri, iar ecologistii ar putea desemna un premier, pentru prima data in istoria existentei acestui partid.Cele mai mari sanse la nominalizare le are liderul Verzilor din regiunea Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann.

Este rasunatoare infrangerea pe care coalitia aflata la putere a suferit-o in Baden-Wuerttemberg (land prosper, din sud-vestul tarii, cu 11 milioane de locuitori) unde crestin-democratii dominau viata politica de 58 de ani.

Potrivit agentiilor internationale de presa, crestin-democratii lui Merkel au obtinut in Baden-Wuerttemberg numai 39% din voturi, pierzand 5% din voturi fata de scrutinul precedent. Partenerii lor de guvernare federala, liberalii ministrului de externe Guido Westerwelle au obtinut numai 5,3% din sufragii, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

In landul Renania Palatinat, social-democratii si-au pierdut majoritatea absoluta, dar au ramas totusi cel mai puternic partid si au intrunit 35,5% din voturi.

Verzii au inregistrat 17% din preferinte, o crestere de 12,4% si si-au asigurat reprezentarea in Parlamentul regional dup o pauza de cinci ani. Rezultatul va favoriza cel mai probabil tot o coalitie intre aceste doua formatiuni.

Conservatorii au primit 34% din voturi, iar liberalii nici nu au reusit sa treaca de pragul de 5%, ceea ce inseamna ca nu vor fi reprezentati in legislativ.

Ecologistii au intrunit 24,9% din voturile valabil exprimate - este o crestere de 13,3% de la ultimele alegeri din 2006. "Este un vis devenit realitate, acum cativa ani nici nu indrazneam sa visam la un asemenea rezultat" - a declarat purtatorul de cuvant al ecologistilor, Franz Untersteller.

O sesime din populatia Germaniei traieste in cele doua state care au votat duminica, iar scrutiele erau vazute drept un test electoral important pentru Merkel.