Agentia securitatii nucleare japoneze a anuntat, luni dimineata, ca nivelul iodului radioactiv este mai mare de 1.150 de ori in apa de mare prelevata la doar 30 m de reactoarele 5 si 6 ale centralei nucleare avariate de la Fukushima.

France Presse relateaza ca, pana in prezent, testele erau practicate in sudul centralei, la iesirea din reactoarele de la 1 la 4, cele mai avariate, unde nivelul de iod 131 masurat era superior duminica de 2.000 de ori celui normal.

Purtatorul de cuvant al guvernului de la Tokio a declarat ca este "inacceptabila" eroarea TEPCO - care a anuntat un nivel de radioactivitate de "10 milioane mai ridicat" decat cel normal in apa scapata de la centrala de la Fukushima.

"Chiar daca oboseala persoanelor care lucrau la fata locului poate explica aceasta eroare, acest lucru este absolut inacceptabil" - a adaugat responsabilul japonez.

Vicepresedintele TEPCO, Sakae Mutto, a explicat ca elemente radioactive fusesera confundate in cursul analizelor efectuate esantioanelor prelevate din stratul scurs din reactorul nr. 2. "S-a produs o confuzie intre iod 134 si cobalt 56," a spus Mutto.

Revenirea asupra informatiilor a fost facuta dupa ce Comisia de siguranta nucleara a guvernului a cerut Tepco sa isi revizuiasca aceste calcule.

Purtatorul de cuvant adaugase ca acest lucru semnifica faptul ca, in consecinta, combustibilul din miezul reactorului a suferit probabil avarii in cursul unui debut de topire, survenit imediat dupa seismul urmat de un tsunami la 11 martie.

"Am detectat in esantioane de apa niveluri ridicate de cesiu si alte substante care nu se gasesc in general in apa reactorului. Exista o probabilitate foarte mare ca barele de combustibil sa fi fost avariate", a precizat el.