Rebelii libieni au preluat controlul in alte patru orase si se indreapta spre Sirte, orasul in care a crescut Muammar Gaddafi si unde vineri a avut loc o demonstratie pentru acesta, potrivit BBC. Rebelii au declarat totodata ca regiunea pe care o controleaza produce intre 100.000 si 130.000 de barili de petrol pe zi si se pregateasca de exporturi in mai putin de o saptamana, informeaza AFP.

Potrivit unui reprezentant al insurgentilor Qatar-ul a semnat deja un acord in acest sens cu organul politic al rebelilor.

Orasele recastigate de rebelil duminica, in urma atacurilor coalitiei internationale, sunt Ras Lanuf, Uqayla, Brega si Bin Jawad, pe coasta de nord, dupa ce sambata au recuperat Ajdabiya.

SUA, Franta, Marea Britanie si alti aliati au inceput operatiunile in Libia in urma cu 8 zile.

In interviuri difuzate duminica, atat Secretarul american al Apararii, Robert Gates, cat si Secretarul de Stat, Hillary Clinton, au dat de inteles ca SUA si-au indeplinit in mare obiectivele in Libia.

"Incepem sa vedem, datorita eforturilor benefice ale coalitiei, ca trupele lui incep sa se retraga in vest, iar opozitia isi recupereaza teritoriile," a declarat Clinton.

Cei doi au declarat de asemenea ca apropiati ai lui Gaddafi au incept sa abandoneze regimul.

"Sunt numerosi diplomati si lideri militari din Libia care schimba pozitia, care schimba partea, abandoneaza pentru ca vad cum se va termina", a declarat secretarul de Stat, in timpul emisiunii Face the Nation de la postul CBS.

Cu toate acestea, fortele lui Gaddafi continua atacurile in orasul Misrata.

NATO va limita folosirea fortei pentru protectia civililor, dupa ce va prelua controlul operaiunilor militare din Libia, potrivit unor diplomati.