Un nivel foarte ridicat de radioactivitate a fost masurat duminica intr-o cantitate de apa scursa din reactorul 2 al centralei de la Fukushima, fortand personalul sa opreasca temporar operatiunile de pompare, potrivit AFP.

UPDATE 2Purtatorul de cuvant al guvernului nipon a declarat, luni ca anuntul eronat transmis de operatorului centralei Fukusima este "inacceptabil, relateaza AFP.

"Chiar dacăobosealaacelor care lucrează la centrala ar puteaajuta laexplicarea(erorii), monitorizarearadioactivităţiifiindo condiţie majorăpentrusecuritate,acesttipdeeroareesteabsolutinacceptabila",a spusYukioEdano,purtator de cuvant alguvernului.

UPDATECompania TEPCO, care exploateaza centrala, a anuntat ca s-a inselat in privinta nivelului radioactivitatii si ca acesta nu este de 10 milioane de ori mai mare decat normalul, asa cum a spus duminica dimineata.

Tokyo Electric Power a convocat de urgenta o conferinta de presa prin care sa anunte acest lucru, dupa ce informatia a fost preluata de presa japoneza si internationala.

Nivelul masurat in esantioanele de apa recuperata din subsolul salii turbinei situata in spatele reactorului este de 1.000 milisievert pe ora, a declarat un purtator de cuvant al societatii TEPCO. Aceasta informatie este valabila, s-a anuntat in conferinta de presa.

"Aceasta cifra este de 10 milioane de ori mai mare decat nivelul radioactivitatii apei care se gaseste in general intr-un reactor in stare buna", declarase purtatorul de cuvant.

Vice-presedintele Tepco, Sakae Muto, a explicat ca elementele radioactive au fost confundate in cursul analizei asupra esantioanelor prelevate din apa, relateaza agentia de presa Jiji.

"S-a produs o confuzie intre iod 134 si cobalt 56," a spus Muto.

Revenirea asupra informatiilor a fost facuta dupa ce Comisia de siguranta nucleara a guvernului a cerut Tepco sa isi revizuiasca aceste calcule.

Purtatorul de cuvant adaugase ca acest lucru semnifica faptul ca, in consecinta, combustibilul din miezul reactorului a suferit probabil avarii in cursul unui debut de topire, survenit imediat dupa seismul urmat de un tsunami la 11 martie.

"Am detectat in esantioane de apa niveluri ridicate de cesiu si alte substante care nu se gasesc in general in apa reactorului. Exista o probabilitate foarte mare ca barele de combustibil sa fi fost avariate", a precizat el.

Niveluri de radioactivitate de cateva sute de milisievert pe ora au fost deja detectate in jurul reactoarelor avariate ale centralei, ceea ce a impus evacuarea temporara a muncitorilor.