Un nivel anormal de radioactivitate a fost descoperit pentru prima data in legumele provenind din Tokyo, a precizat ministerul japonez al Sanatatii, citat de presa nipona, potrivit AFP.

Cesiu radioactiv, aflat la un nivel ce depaseste limita legala, a fost descoperit joi intr-o leguma cu frunze verzi, komatsuna, cultivata in periferia orasului Tokyo, la 250 de km de centrala nucleara de la Fukushima.

Concentratia de cesiu radioactiv a fost masurata la 890 becquereli pe kg, dincolo de limita de 500 de becquereli pe kg, conform NHK, care a precizat ca legumele nu sunt destinate pentru vanare si nu au avut pana acum niciun efect asupra sanatatii.

Autoritatile japoneze au interzis la inceputul saptamanii comercializarea unor legume si a laptelui provenind din 4 prefecturi din apropierea centralei nucleare.

Urme de radioactivitate peste limita admisa pentru consumul de catre bebelusi au fost descoperite si in apa de la robinet in Tokyo miercuri, insa aceasta s-a redresat joi.

Mai multe state, intre care China, SUA, Australia, Canada, Rusia, Taiwan precum si UE au anuntat masuri de interzicere a importurilor anumitor alimente din Japonia.