Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), operatorul centralei nucleare de la Fukushima, grav afectata de seismul din 11 martie, a difuzat primele imagini cu cei 50 de muncitori ramasi sa gestioneze frecventele deficiente de functionare ale sistemelor de racire de la cele patru reactoare. Fotografiile dezvaluie "conditiile infioratoare in care lucreaza acesti barbati curajosi pentru a-si salva tara de la un dezastru nuclear total", au scris ziaristii de la DailyMail.

Foto:
  • Apasa pe poze pentru a deschide FOTOGALERIA.

La 15 martie, TEPCOa anuntat ca si-a retras cea mai mare parte a angajatilor de la centrala afectata, in urma ramand doar 50 de angajati. Un comunicat de presa al guvernului japonez preciza atunci ca echipa ramasa la Fukushima incearca sa tina sub control situatia, pompind apa de mare in sistemul de racire afectat de cutremur si tsunami.

Directorul centrului de cercetari radiologice de la Columbia University, David Brenner, a declarat pentru BBC ca cei 50 de muncitori sint supusi unui risc semnificativ din cauza expunerii la radiatii. "Ei sint deja eroi", a adaugat Brenner.​

Potrivit Daily Mail, cei 50 de angajati - manageri de rang inferior si mijlociu - lucreaza contracronometru dupa dezastrul din 11 martie pentru a raci reactoarele. Cei 50 de angajati ramasi la centrala au primit ulterior ajutorul a 150 de colegi. Ei au organizat echipe ce lucreaza in ture, pentru a limita expunerea la radiatii.

"Intunericul este brazdat doar de lanternele eroilor care au ramas in urma", scriu ziaristii, adaugand ca angajatii poarta costume de protectie "pentru a preveni cat mai mult posibil ca radiatiile sa le intre in corp".

"Dar cu cat mai multe radiatii ajung in aer in fiecare minut, cei 50 stiu ca aceasta va fi ultima lor slujba", se afirma in material.

Potrivit informatiilor, cinci dintre angajati au murit deja, iar alti 15 sunt raniti, in timp ce restul au declarat ca "stiu ca radiatiile ii vor ucide".

Japonezii si-au declarat sustinerea pentru cei de la centrala, rudele acestora prezentand mesajele impresionante primite in ultimele zile de la "eroii de la Fukushima". O femeie a declarat ca sotul sau a continuat sa lucreze, constient pe deplin ca era bombardat de radiatii. "Te rog, continua sa traiesti bine, nu pot fi acasa cu tine pentru o perioada", a scris sotul ei intr-un email.

O fata a scris intr-un mesaj pe Twitter: "Tatal meu a mers la centrala nucleara. Nu mi-am vazut niciodata mama plangand atat de tare. Oamenii de la centrala se lupta, se sacrifica pentru a ne proteja. Te rog tata, vino in viata acasa". "Am incercat sa-mi stapinesc plinsul cind am auzit ca tatal meu va pleca. Nu am fost niciodata mai mindra de el", a marturisit fata unui alt muncitor de 59 de ani.

Joi, Agentia pentru siguranta nucleara din Japonia a anuntat ca trei angajati de la reactorul 3 au fost iradiati iar doi sunt spitalizati, situatia de la centrala Fukushima ramanand tensionata.

Operatorul centralei, compania TEPCO, a anuntat recent ca a primit deja candidaturi pentru cel mai periculos loc de munca al momentului.