Energia electrica a fost partial restabilita, joi dimineata la camera de control a reactorului 1 de la centrala Fukushima, a anuntat Agentia pentru securitate nucleara. Alimentarea cu energie electrica a celor 6 reactoare de la centrala Fukushima Daiichi (Nr. 1) a fost intrerupta, dupa cutremurul devastator si tsunami-ul din 11 martie, care a dus la dezafectarea sistemelor de racire a combustibilului si la accidente insotite de scurgeri radioactive.

Inginerii si-au reluat operatiunile de restaurare a sistemului de racire a reactorului 3 de la Fukushima. Operatorul Tokyo Electric Power (Tepco) a suspendat activitatea, dupa ce un nor de fum negru, a carei sursa nu a fost inca identificata, a iesit miercuri din cladirea reactorului 3, determinand evacuarea unei parti a personalului centralei nucleare din Fukushima, a anuntat operatorul.

Aceasta noua scurgere de fum in aer liber, prezentata de televiziunea nationala, agraveaza si mai mult temerile legate de contaminarea lantului alimentar.

La 12 zile dupa seismul si tsunamiul care a afectat nord-estul tarii, soldate cu peste 24.000 de morti si disparuti, dintre care 9.452 de decese sunt deja confirmate, autoritatile nipone nu reusesc inca sa indeparteze pericolul nuclear.

Locuitorii din Tokyo au fost sfatuiti miercuri sa nu utilizeze apa de la robinet pentru copii, poluata de radioactivitatea centralei de la Fukushima, care suscita temeri de contaminare alimentara atat in Japonia cat si in restul lumii.