Bombardamentele efectuate de NATO asupra Iugoslaviei in 1999 si operatiunea militara a coalitiei internationale impotriva regimului libian sunt incomparabile, dar lejeritatea luarii deciziei de a recurge la forta este preocupanta, a declarat miercuri premierul rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

"Nu cred ca avem dreptul sa comparam Serbia si Libia pentru ca sunt doua state complet diferite", a afirmat Putin, cand a fost intrebat ce lectii a invatat comunitatea internationala din evenimentele din Iugoslavia, tinand cont de situatia actuala din Africa de Nord si in special din Libia.

"Si totusi, si am mai vorbit despre asta, sunt preocupat de lejeritatea cu care sunt adoptate in ultimul timp deciziile de recurgere la forta in afacerile internationale", a subliniat seful guvernului rus, care efectueaza o vizita la Belgrad.

In data de 17 martie, Consiliul de Securitate a adoptat o rezolutie care autorizeaza recurgerea la forta pentru a proteja populatia civila de trupele colonelului libian Muammar Gaddafi. Rusia si China, care au drept de veto, s-au abtinut.

Rusia a adoptat o pozitie echivoca in acest dosar: premierul Vladimir Putin a denuntat o operatiune care reaminteste de "cruciade", dupa care a fost chemat la ordine de presedintele Medvedev, care a afirmat ca rezolutia ONU este "potrivita".