Locuitorii din Tokyo au fost sfatuiti miercuri sa nu utilizeze apa de la robinet pentru copii, poluata de radioactivitatea centralei de la Fukushima, care suscita temeri de contaminare alimentara atat in Japonia cat si in restul lumii.

12 zile dupa seismul si tsunamiul care a afectat nord-estul tarii, soldate cu peste 24.000 de morti si disparuti, dintre care 9.452 de decese sunt deja confirmate, autoritatile nipone nu reusesc inca sa indeparteze pericolul nuclear.

Un nor de fum negru, a carei sursa nu a fost inca identificata, a iesit miercuri din cladirea reactorului 3, determinand evacuarea unei parti a personalului centralei nucleare din Fukushima, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power (Tepco).

Aceasta noua scurgere de fum in aer liber, prezentata de televiziunea nationala, agraveaza si mai mult temerile legate de contaminarea lantului alimentar.

Tokyo a precizat ca a descoperit in reteaua de apa nivele de iod radioactiv de doua ori mai mari decat norma autorizata.

Guvernul a interzis miercuri comercializarea produselor proaspete susceptibile de a fi poluate.

In prefectura Fukushima, unde se afla centrala, un nivel anormal de radioactivitate a fost descoperit in laptele crud si in 11 sortimente de legume, la fel cum s-a intamplat cu laptele crud si legumele din alte trei prefecturi vecine.

Premierul japonez, Naoto Kan, a ordonat miercuri interdictia consumului si a vanzarii de produse care provin din aceste zone.

Angoasa perceptibila la consumatorii japonezi, foarte atenti la securitatea alimentara, s-a propagat in strainatate, unde mai multe tari au inasprint controalele sau au blocat pur si simplu importurile de produse alimentare japoneze.

SUA au interzis importurile de lapte, de produse lactate, de legume si fructe care provin din patru prefecturi, printre care si Fukushima.

In Europa, Franta a cerut Comisiei Europene sa impuna un control sistematic asupra produselor proaspete japoneze la frontierele UE.

Si Hong Kong a impus miercuri restrictii la importurile nipone.

Guvernul japonez estimeaza ca seismul va avea un cost final mai mare de 25.000 miliarde de yeni (200 miliarde euro), fara a lua in calcul impactul asupra activitatii intreprinderilor.

UPDATE 10,50 Nivelul radiatiilor la centrala nucleara Fukushima a fost de 435 microsievert cu doua ore inainte de aparitia fumului negru deasupra reactorului numarul 3, dar a scazut la 283.7 microsievert dupa aparitia acestui fum, a anuntat Agentia pentru siguranta nucleara si industriala, citata de Reuters.

Ambele nivele sunt neobisnuit de mari in comparatie cu evolutiile din ultimele zile.

UPDATE 10:15 Tepco anunta ca este evacuat si personalul de la reactorul 4. Compania a precizat ca nu au fost vazute flacari si nu a mai putut oferi alte detalii, scrie agentia Kyodo.

UPDATE 9:45 Compania Tepco nu stie deocamdata de unde provine exact fumul, scrie agentia nipona Kyodo. Reprezentantii Tepco anuntasera ca reactorul 3 este cel mai avariat si este incarcat cu un amestec de substante nocive.

Zeci de tehnicieni, soldati si pompieri continua sa lupte zi si noapte pentru a raci reactoarele centralei nucleare de la Fukushima, grav avariate de cutremurul din 11 martie, in pofida nivelului ridicat de radiatii.

Cele sase reactoare de la centrala au acum o linie externa de alimentare cu electricitate. Energia electrica a fost partial restabilita in camera de control a reactorului 3, potrivit postului public NHK.

Stirea se actualizeaza