Guvernul japonez a estimat miercuri ca pagubele suferite in urma cutremurului si tsunamiului care au lovit nord-estul tarii pe 11 martie s-ar ridica la 185 pana la 308 miliarde de dolari, fiind cel mai costisitor dezastru natural din lume, potrivit Reuters.

Estimarea acopera pagubele suferite de drumuri, locuinte, fabrici si alta infrastructura, eclipsand pierderile de 100 miliarde de dolari de pe urma cutremurului din Kobe din 1995, pana acum cele mai ridicate.

Cifra nu include pierderile suferite de sectorul economic de pe urma penelor de curent planificate sau impactul crizei nucleare declansate la Fukushima, unde muncitorii inca lucreaza pentru a preveni scurgeri de radiatii.

"Impactul intreruperilor de curent va fi semnificativ", a declarat directorul departamentului de analiza macroeconomica.

Estimarea ar putea ajunge la 6% din PIB-ul Japoniei, a treia economie a lumii.

Cutremurul cu magnitudinea 9 care a lovit Japonia pe 11 martie a provocat un tsunami care a distrus in totalitate comunitati, lasand aproape 22.000 de persoane decedate sau disparute si 350.000 fara locuinte.