Norul radioactiv emis de centrala nucleara de la Fukushima urmeaza sa ajunga miercuri pe cerul Frantei, dar riscul existentei unor reziduuri radioactive sunt "neglijabile" si nu vor avea "niciun impact" asupra sanatatii, potrivit Agentiei de Securitate Nucleara (ASN) si Comisiei de cercetare si Informatii independente privind Radioactivitatea (CRIIRAD).

UPDATE 2 Radioactivitatea nu va pune in pericol sanatatea francezilor, intrucat va ramane la "niveluri extrem de joase", de "1.000 pana la 10.000 de ori" mai scazuta decat in urma accidentului de la Cernobil, a declarat presedintele Autoritatii pentru siguranta nucleara, Andre-Claude Lacoste, potrivit Le Figaro.

Cele 170 de balize ale Institutului pentru Protectia Radioactiva si Siguranta Nucleara nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta particulele radioactive provenind de la Fukushima.

"Dozele care vor veni din Japonia spre Statele Unite şi Europa nu pot fi detectate de aceste aparate", a explicat directorul institutului. Astfel, vor fi prelevate mostre prin cele şapte staţii de verificare a calităţii aerului.

UPDATE Locuitorii Parisului au fost sfatuiti de autoritatile locale sa stea in casa zilele acestea, cu ferestrele inchise, sa nu iasa in parcuri sau sa mearga la serviciu, a declarat pentru HotNews.ro o cititoare aflata in Paris.

Mase de aer care contin cantitati mici de particule radioactive au fost detectate marti seara in Islanda, scrie cotidianul francez Le Monde.

Intre timp, la centrala nucleara de la Fukushima au fost reluate eforturile de restabilire a sistemelor de racire ale reactoarelor avariate de cutremurul din 11 martie. Zeci de tehnicieni, soldati si pompieri continua sa lupte zi si noapte pentru a raci reactoarele, in pofida nivelului ridicat de radiatii.

Cele sase reactoare de la centrala au acum o linie externa de alimentare cu electricitate. Energia electrica a fost partial restabilita in camera de control a reactorului 3, potrivit postului public NHK.