Cativa politicieni americani, atat republicani, cat si democrati, au sugerat ca ar putea sa solicite suspendarea din functie a presedintelui Barack Obama, pe care-l acuza ca nu a solicitat aprobarea Congresului inainte de a ordona atacuri aeriene impotriva Libiei, relateaza talkingpointmemo.com. Democratul Dennis Kucinich a spus ca liderul de la Casa Alba "a actionat impotriva Constitutiei". Fostul candidat la prezidentiale, Ralph Nader, a declarat si el ca Obama este "un criminal de razboi".

Foto:

"Presedintele Obama a actionat fara aprobarea Congresului. Nu a avut autorizarea Congresului, a actionat impotriva Constitutiei si lucrul acesta trebuie spus", a declarat Dennis Kucinich, membru democrat al Camerei Reprezentantilor din partea statului Ohio.

"O astfel de actiune - care implica punerea in pericol a personalului american, femei si barbati, fie ca sunt in Aviatie sau in Marina - este o decizie serioasa, care nu poate fi luata doar de catre presedinte", a afirmat Kucinich intr-un interviu pentru Raw Story.

Democratul a adaugat ca decizia lui Obama pare sa fie "o ofensa ce poate declansa suspendarea sa", desi si-a exprimat indoiala ca Legislativul de la Washington ar declansa o astfel de actiune.

Kucinich a mai ridicat problema suspendarii lui Obama intr-o discutie avuta sambata cu mai multi congresmeni democrati.

Pe de alta parte, fostul candidat la prezidentiale, Ralph Nader, a spus ca Barack Obama "comite aceleasi crime ca Bush si Cheney, de fapt unele si mai grave in Afghanistan".

"Inocenti sunt macelariti, ne cream mai multi dusmani, Obama incalca legile internationale, nu este autorizat constitutional sa faca ceea ce face, se foloseste de secretele statului, este implicat in supravegheri ilegale, CIA isi face de cap fara niciun fel de standarde legale... Administratia Obama comite crime de razboi si daca Bush ar fi trebuit suspendat, Obama trebuie suspendat", a spus Ralph Nader.

Nader a cerut si el suspendarea din functie a liderului de la Casa Alba.

Talkingpointmemo.com reaminteste ca si alti presedinti americani au declansat actiuni militare fara aprobarea Congresului: Bill Clinton impotriva Serbiei (1999), George Buh in Somalia (1992), presedintele Ronald Reagan in Libia (1986).

Asa-numitul The War Powers Act le cere liderilor de la Casa Alba sa informeze Congresul ca urmeaza sa deplaseze trupe americane in strainatate in 48 de ore si sa ii ceara aprobarea in 60 de zile.