Un aparat de vanatoare al US Air Force s-a prabusit pe un camp din Libia, in apropiere de Benghazi, dupa ce s-a confruntat cu o problema mecanica, a transmis marti Reuters, citand un material din publicatia britanica Daily Telegraph. Armata americana a anuntat ca ambii piloti au fost recuperati. Ziarul britanic a scris ca sase civili libieni au fost raniti dupa ce echipajul unui elicopter american, ce participa la salvarea unuia dintre piloti, a deschis focul asupra lor.

F15 la baza de la Aviano (Italia), in drum spre LibiaFoto: Agerpres

Aparatul implicat este un F-15 Eagle.

"Tocmai am gasit un aparat american pe un camp din Libia. Se pare ca o problema mecanica a provocat prabusirea lui", a scris pe Twitter corespondentul Telegraph, Rob Crilly.

"A cazut noaptea trecuta, tarziu. Se crede ca echipajul e in siguranta", a precizat Crilly.

US Africa Command a anuntat initial ca unul dintre piloti a fost gasit, in timp ce celalat "este in curs de a fi recuperat", dupa o operatiune de salvare. Ulterior, armata americana a anuntat ca ambii piloti au fost recuperati si sunt "in siguranta". Cei doi piloti au suferit "rani usoare".

Telegraph a scris ca unul dintre piloti a fost predat rebelilor de catre locuitorii unui sat. El a fost preluat imediat de catre un elicopter si transportat pe portavionul USS Kearsarge, aflat in Marea Mediterana.

In timpul operatiunii de salvare a celui de-al doilea pilot, sase civili au fost impuscati dintr-un elicopter american. Cei sase civili se afla internati in spital.

Purtatorul de cuvant al US Africa Command, Vince Crawley, a precizat ca prabusirea aparatului de lupta s-a datorat unei probleme mecanice si "nu focului inamic".

Pentagonul nu a confirmat informatiille difuzate de Telegraph, afirmand doar ca aparatul plecase de la baza Aviano (Italia) si trebuia sa atace un depozit de rachete detinut de trupele loiale lui Gaddafi.