Presedintele american Barack Obama a anuntat, marti, ca Statele Unite vor transfera in cateva zile comandamentul operatiunii din Libia, iar NATO vor avea rol coordonator in aceasta misiune. NATO va juca un rol in noua faza militara din Libia, iar acest lucru se va intampla in cateva zile - a declarat presedintele american Barack Obama.

"Vom fi unul dintre parteneri, printre multi altii", a explicat liderul de la Casa Alba. "Cat de repede se va petrece acest transfer, va fi in functie de recomandarea ofiterilor nostri" - a mai spus presedintele american, citat de agentiile internationale de presa. Intre timp, la Bruxelles, statele membre NATO se reunesc pentru a ajunge la un consens referitor la situatia din Libia. O decizie a aliatilor are nevoie de unanimitatea celor 28 de state membre.

Intre timp, fortele coalitiei admit ca au putine informatii despre locul in care s-ar putea ascunde liderul libian Muammar Gaddafi, dupa ce un complex despre care se credea ca ar fi locuinta acestuia a fost tinta unor bombardamente, a declarat, marti dimineata, comandantul coalitiei, generalul american Carter Ham, citat de AFP.

"Nu stiu multe despre locatia liderului libian, iar noi nu ne-am extins eforturile militare in acest sens", a afirmat Ham.

Generalul american a spus ca atacurile cu bombe si rachete lansate de aliati au urmarit sa distruga centrele de comanda si control ale fortelor libiene, iar acestea "au avut efecte semnificativa in aceasta privinta".

Duminica seara, o cladire aflata in complexul rezidential al lui Gaddafi din capitala libiana a fost distrusa in urma unui atac cu rachete Tomahawk. Potrivit unui jurnalist AFP, cladirea era inconjurata de baterii antiaeriene. Imobilul se afla la circa 50 de metri de cortul unde liderul libian obisnuia sa-si primeasca oaspetii.

"A fost un atac barbaric care ar fi putut lovi sutele de civili adunati la resedinta lui Muammar Gaddafi, la circa 400 de metri de imobilul distrus", a afirmat un purtator de cuvant al regimului, Moussa Ibrahim.

SUA au negat insa ca au vrut sa loveasca resedinta lui Gaddafi. "Va pot garanta ca liderul libian nu se afla pe lista de tinte. Nu-i atacam resedinta", a spus viceamiralul Bill Gortney la Pentagon.

Pe de alta parte, China a cerut din nou, marti, incetarea focului in Libia, sustinand ca acest conflict duce la victime in randul civililor si la o posibila criza umanitara.

"China se opune utilizarii fortei, lucru care poate fi in dezavantajul civililor si poate duce la o criza umanitara" in Libia, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe. "Cerem incetarea imediata a focului", a adaugat el.

Pe de alta parte, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat in vizita in Arabia Saudita, a anuntat ca Turcia, care nu s-a implicat pana acum in conflictul din Libia, ar putea contribui la operatiunile militare din regiune.

Intre timp, AFP anunta ca 3 jurnalisti occidentali, doi ai AFP si un fotograf de la Getty Images, au fost arestati, sambata, de armata libiana in regiunea Tobrouk din estul tarii. Un alt fotograf francez care lucra pentru Polaris Images si se afla in estul Libiei (regiunea Benghazi) este dat disparut inca de duminica.