Marti dimineata, muncitorii de la centrala Fukushima au reluat eforturile de restabilire a legaturilor electrice si de racire a reactoarelor supraincalzite. Agentiile internationale de presa relateaza ca activitatea angajatilor centralei a fost intrerupta, timp de cateva ore, din cauza emisiilor de vapori albi si fum din doua reactoare.

UPDATE: Ministrul japonez al Industriei si-a prezentat scuzele, marti, dupa ce presa a scris ca i-a amenintat cu sanctiuni pe pompierii care au refuzat sa intrevina la centrala nucleara de la Fukushima, de teama radiatiilor, anunta AFP. "Vreau sa ma scuz, daca i-am jignit pe pompieri", a declarat Banri Kaieda, seful adjunct al celulei de criza de la Fukushima, prezidate de premierul Naoto Kan.

Luni, nivelul radiatiilor a crescut, pentru scurta vreme, scazand apoi din nou, iar muncitorii au fost evacuati. Lucrarile pentru restabilirea legaturilor electrice au inceput la scurt timp dupa zorii zilei. Autoritatile au declarat ca inca nu reusesc repornirea sistemelor de racire si monitorizare, desi au fost conectate cablurile electrice la reactoare.

Ultimele doua reactoare care au fost conectate la curent electric sunt reactoarele 3 si 4, cele mai afectate in urma cutremurului si a valurilor de tip tsunami.

Anterior, premierul japonez Naoto Kan, afirmase ca situatia de la centrala nucleara Fukushima se imbunatateste incet dar sigur, potrivit agentiei de stiri nipone Kyodo.

Numarul mortilor si disparutilor in urma dezastrului din 11 martie de ridica la 21.000, arata cel mai recent bilant al politiei nationale facut public luni si citat de Reuters. Numarul mortilor este de 8.649, in timp ce numarul celor anuntati de catre familiile lor ca au disparut a urcat la 13.262. Politia a identificat 4.080 de cadavre.

Intre timp, un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a zguduit coasta de est a insulei japoneze Honshu - a anuntat, marti dimineata, Institutul american de fizica a Pamantului. Nu s-au semnalat victime si nici pagube materiale.