Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat luni ca loviturile aeriene ale coalitiei internationale din Libia reprezinta "o aventura" motivata in primul rand de interese petroliere, relateaza AFP.

"Nu vom lua parte pentru simplul motiv ca alianta nu a formulat obiective si nici mijloace pentru atingerea acestora. Nu voi lasa pilotii nostri sa participe la o asemenea aventura", a afirmat seful guvernului bulgar, la televiziunea TV7.

"Petrolul si exploatarea viitoare a petrolului sunt principalele motive din spatele declansarii acestei operatiuni. Exista numeroase tari africane unde sute de mii de persoane au fost ucise, sau unde tulburari sunt in curs, dar nu exista astfel de operatiuni", a adaugat Borissov.

Liderul de dreapta a apreciat ca o blocada economico-financiara l-ar fi obligat pe colonelul Muammar Gaddafi sa "se retraga mai rapid".

Riscul de a aparea victime civile in timpul raidurilor aeriene din Libia determina Sofia sa "fie prudenta chiar si in sustinerea pe care o exprimam" fata de aceasta operatiune, a subliniat prim-ministrul.

"Sper ca NATO va prelua comanda astazi. Vom stii macar cine ia deciziile", a continuat Borissov.

Bulgaria nu a pus avioane la dispozitie pentru interventia militara din Libia, argumentand ca aparatele sale MiG-21 si MiG-29 de fabricatie sovietica nu sunt compatibile cu standardele NATO.