Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni ca rezolutia privind situatia din Libia seamana cu chemarile oamenilor din Evul Mediu la cruciade, relateaza Reuters.

"Este clar ca (rezolutia, n.r.) autorizeaza tot pentru toata lumea, nu conteaza ce actiune impotriva unui stat suveran. Aceasta ma face sa ma gandesc la chemarile la cruciade din Evul Mediu, cand chemai oamenii sa plece undeva pentru a elibera acel loc", a declarat el.

Comentand evenimentele din Libia, Vladimir Putin spune ca interventia in afacerile interne ale altor tari a devenit o tendinta a politicii externe americane.

"Ceea ce ma ingrijoreaza este lejeritatea cu care sunt luate astazi decizii referitoare la folosirea fortei in afacerile internationale", a continuat primul ministru, adaugand ca acest lucru "devine o tendinta forte si o constanta in politica Statelor Unite".

"Regimul libian nu corespunde criteriilor unei tari democratice. Este evident, dar acest lucru nu semnifica faptul ca noi avem dreptul sa intervenim intr-un conflict politic intern, chiar daca este un conflict armat, luand apararea uneia dintre partile implicate", a continuat fostul presedinte.

Vladimir Putin a inscris operatiunea militara impotriva colonelului Muammar Gaddafi intr-un context mai larg: "In vremea lui Bill Clinton, au fost bombardate Iugoslavia si Belgradul, Bush a trimis trupe in Afghanistan si ulterior, sub pretexte false, au fost trimise trupe in Irak. (...) Acum este randul Libiei", a subliniat el.

"Toate acestea s-au facut sub pretextul apararii populatiei civile. Unde este logica? Unde este constiinta? Nu exista niciuna nici alta", a acuzat cel care este considerat in continuare omul forte in Rusia.

El a precizat ca aceste evenimente arata ca Rusia trebuie sa-si imbunatateasca mijloacele de aparare iar incepand din 2013 se va dubla productia de rachete strategice.

"Incepand din 2013, productia de sisteme de rachete strategice trebuie practic dublata", a afirmat Putin, in cadrul unei reuniuni privind programele de armament care a avut loc la Botkinsk (Siberia).

"Evenimentele actuale, in special din Libia, arata inca o data ca avem nevoie sa intarim capacitatile militare ale Rusiei", a afirmat el.