Jin Abe, 16 ani, si bunica sa, Sumi Abe, 80 de ani, au devenit eroi in Japonia, unde salvarea lor, la noua zile de la cutremurul de 9 grade pe scara Richter, a oferit o unda de speranta dupa cea mai grava catastrofa naturala din aproape ultima suta de ani, relateaza AFP. Tanarul a povestit luni cum a reusit sa se miste sub daramaturi, sa-si hraneasca bunica si sa iasa singur din ruine, pentru a alerta echipele de salvatori.

"Sunt fericit ca am supravietuit", a declarat adolescentul, de pe patul de spital unde se refacea, fiind afectat de hipotermie.

El a povestit ca s-a trezit prins sub ramasitele locuintei familiale, din lemn, cu doua etaje, care s-a prabusit in urma cutremurului si a valului tsunami care au devastat orasul portuar Ishinomaki.

"Am auzit voci afara dar nu am putut sa scapam", a spus el. Adolescentul si-a prevenit familia cu ajutorul telefonului mobil si salvatorii au inceput sa-i caute, fara succes insa.

El a fost blocat alaturi de bunica sa, handicapata, in bucatarie, intr-un spatiu in care nu putea sa se ridice in picioare, dar ii permitea mici miscari.

Din fericire, "am gasit prajituri si apa". In frigider erau iaurturi, bauturi racoritoare si chiftele, cu care si-a hranit bunica. Adolescentul a reusit de asemenea sa acopere batrana cu niste paturi, in conditiile in care frigul se intetea.

In cele din urma, Jin a reusit duminica sa iasa de sub ruine si sa urce pe acoperis, alertand un grup de salvatori care lucra in apropiere.

Tatal sau, Akira, a marturisit ca nu a renuntat nicio clipa la speranta de a-i gasi in viata.

Jin "nu vorbeste prea mult, dar am crezut intotdeauna ca este puternic. Acum a dovedit-o intr-adevar", a declarat el.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, s-a declarat stupefiat ca "doua persoane au putut sa supravietuiasca in conditii atat de dificile pentru atat de mult timp".

"Aceasta stire miraculoasa a adus bucurie in inimile persoanelor afectate de dezastru", a adaugat el.

Speranta de a gasi noi supravietuitori sunt considerate minime in acest moment.

Bilantul, in continuare provizoriu, se apropie de 22.000 de morti si disparuti, fiind confirmate 8.649 de decese.