In ultimii cativa ani, UE si Ucraina au inceput sa coopereze din ce in ce mai strans in domeniul infrastructurii si generarii de energie nucleara si energie bazata pe carbune. Institutiile financiare europene au fost, de cele mai multe ori, cele care au finantat proiectele. Observatorii critica UE pentru faptul ca investeste in energie "murdara", in loc sa se concentreze pe cea regenerabila.

ucrainaFoto: EurActiv.ro

Industria nucleara ucraineana – 25 de ani dupa Cernobil

Accidentul nuclear de la Cernobil este legat in continuare de industria nucleara a Ucrainei, la un sfert de secol dupa ce acesta a avut loc. Multe probleme exista inca in acest sector, iar rezolvarea lor este amanata, atrage atentia CEE Bankwatch Network, un ONG international care monitorizeaza activitatea institutiilor financiare internationale. Ucraina nu are inca un sistem national pentru depozitarea si izolarea deseurilor radioactive si a combustibilului nuclear uzat, desi are legi care instituie un astfel de sistem.

Centralele nucleare ucrainene produc anual in jur de 150 de tone de combustibil uzat si, avand in vedere intentiile guvernului de a extinde durata de viata a reactoarelor cu 30-45 de ani, cantitatea totala de reziduuri radioactive din Ucraina ar putea ajunge la 200 de milioane de tone. Estimarile arata ca pentru a neutraliza aceste deseuri periculoase va fi nevoie de mai multi bani decat a generat industria nucleara pe toata durata ei de existenta.

Pe masura ce se aduna anii de functionare ai centralelor, frecventa problemelor inregistrate a crescut, intre acestea numarandu-se mici emisii si scapari, crapaturi si scurt-circuite. Incepand cu 2010, aproape in fiecare an se va implini durata limita de viata a unei centrale ucrainene.

Citeste integral si comenteaza pe EurActiv.ro.