Un fum gri a fost evacuat luni dupa-amiaza din reactorul 3 al centralei Fukushima, antrenand evacuarea unei parti a personalului care incearca de mai multe zile sa repuna in functiune sistemele de racire ale reactoarelor, relateaza AFP.

UPDATE Ora 16,30 Autoritatea americana de reglementare nucleara (NRC) a estimat luni ca situatia "pare stabilizata in reactoarele 1, 2 si 3" ale centralei de la Fukushima, "care au suferit fara nicio indoiala pagube la nivelul miezului reactoarelor".

"Astazi situatia pare stabila pentru reactoarele 1, 2 si 3 (...) gratie injectarii cu apa de mare pentru a le raci", a declarat Bill Borchardt, director executiv al NRC, citat de AFP.

"Apreciem, la acest stadiu, ca reactoarele au suferit daune la nivelul combustibilului", a a adaugat el, precizand ca reactoarele 1, 2 si 3 din cele sase cate are centrala erau in functiune in momentul seismului din 11 martie.

UPDATE Ora 15,30 Deseurile radioactive de la Fukushima sunt "importante" si o sursa de contaminare locala pe care Japonia va trebui "sa o trateze timp de zeci si zeci de ani", a avertizat Autoritatea franceza pentru securitate nucleara.

UPDATE Ora 13,20 Agentia Internationala pentru Energie Atomica a afirmat ca situatia de la centrala nucleara din Japonia ramane dificila dar nu exista nicio indoiala aceasta criza va fi "depasita".

"Criza nu a fost inca rezolvata iar situatia de la centrala nucleara Fukushima Daiichi ramane foarte serioasa", a afirmat Yukiya Amano, directorul generala al AIEA. "Nu am nicio indoiala ca aceasta criza va fi depasita", a adaugat el.

UPDATE Ora 13,15 Operatorul centralei a precizat ca nu stie care este cauza fumului care care a aparut luni deasupra a doua reactoare.

UPDATE Ora 12,20 Din reactorul 3 a incetat sa mai iasa fum gri

UPDATE Ora 12,15 Un fum alb a iesit din reactorul numarul 2, anunta agentia de stiri Jiji, citata de AFP

UPDATE 11,10 Vanzarea de lapte si de legume proaspete a fost interzisa in patru prefecturi

UPDATE ora 11,00 Agentia japoneza pentru securitate nucleara a precizat ca nu exista o schimbare semnificativa a nivelului de radiatii in urma fumului gri care a iesit din reactorul 3

UPDATE 10,10 La ora locala 15,55 (06,55 GMT), am primit un raport de la centrala care indica faptul ca un fum gri iese prin acoperisul reactorului 3. Am dat ordin sa fie evacuati muncitorii aflati in proximitate", a afirmat un oficial al Tepco.

Reactorul 3 a suferit pagube semnificative dupa seismul si valurile tsunami din 11 martie: acoperisul cladirii a fost in intregime distrus de o explozie puternica, saptamana trecuta, din cauza unei acumulari de hidrogen care a aparut in urma operatiunilor de depresurizare.

Reactorul 3 starneste cele mai mari ingrijorari, deoarece contine combustibil MOX, un amestec de oxizi de plutoniu si de uraniu.

UPDATE Ora 10,00 Din reactorul 3 iese fum, anunta operatorul Tepco

Toate cele sase reactoare ale centralei nucleare sunt conectate la curent electric, a precizat operatorului Tokyo Electric Power.

Ultimele doua reactoare care au fost conectate la curent electric sunt reactoarele 3 si 4, cele mai afectate in urma cutremurului si a valurilor de tip tsunami.

Compania va verifica daca exista probleme la sistemul de racire al reactoarelor inainte de a porni curentul electric.

Anterior, premierul japonez Naoto Kan, afirmase ca situatia de la centrala nucleara Fukushima se imbunatateste incet dar sigur, potrivit agentiei de stiri nipona Kyodo.

UPDATE 9:30 Numarul mortilor si disparutilor in urma dezastrului din 11 martie de ridica la 21.000, arata cel mai recent bilant al politiei nationale facut public luni si citat de Reuters. NUmaurl mortilor este de 8.649, in timp ce numarul celor anuntati de catre familiile lor ca au disprarut a urcat la 13.262. Politia a identificat 4.080 de cadavre.

Camera de control a reactorului 2 de la centrala nucleara de la Fukushima (nord-estul Japoniei) ar putea fi repusa partial in functiune luni, anuntase anterior un oficial al Agentiei pentru siguranta nucleara, citat de agentiile internationale de presa

"Este posibil ca unele echipamente sa poata functiona astazi (n.r. luni), cum ar fi sistemul de aer conditionat si de ventilatie, care este echipat cu filtre de carbune, care contribuie la blocarea accesului in interior a particulelor radioactive", a explicat acesta intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca "aceasta va imbunatati foarte mult mediul de lucru pentru tehnicieni".

"Printre echipamentele care ar putea fi repuse in functiune, sunt, de asemenea, instrumente pentru masurarea temperaturii si a presiunii", a mai spus oficialul.

O noua linie de electricitate, instalata vineri, permitea realimentarea cu energie electrica a instalatiilor de la reactorul 2 inca de duminica, dar instalatiile nu au fost inca repornite, din cauza necesitatii unor verificari multiple.

Multe componente importante trebuie sa fie schimbate, operatiune care necesita timp pentru ca sistemul sa revina la normal, a declarat oficialul.