Coalitia internationala se pregateste pentru o noua faza a ofensivei sale in Libia, lansata sub mandat ONU, pentru a pune capat reprimarii sangeroase a unei revolte fara precedent impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, relateaza AFP.

Suporteri ai liderului libian GaddafiFoto: Reuters

Dupa primul val de atacuri impotriva apararii antiaeriene si a blindatelor in apropierea liniilor insurgentilor, urmatoarea etapa va consta in atacarea liniilor de aprovizionare a fortelor loiale lui Gaddaafi pentru a limita capacitatea de lupta a acestora, potrivit oficialului cu cel mai inalt grad din armata americana, amiralul Michael Mullen

"Fortele sale sunt raspandite intre Tripoli si Benghazi si vom incerca sa intrerupem sustinerea logistica incepand de luni. Sisteme cheie ale apararii antiaeriene si instalatii de rachete SAM din apropiere de Tripoli, Misrata si Sirt au fost atacate, potrivit comandamentului militar american", a precizat amiralul.

Mullen a reiterat ca atacurile nu au ca obiectiv sa "il inlature de la putere pe Gaddafi", ci sa "protejeze civilii" libieni.

Prima faza a loviturii aeriene este un "succes" si a contribuit la stabilirea unei zone de interdictie aeriana, a declarat duminica Mullen, dand asigurari ca fortele loiale lui Gaddafi nu mai avanseaza catre fieful insurgentilor, Benghazi, situat la 1.000 de kilometri est de Tripoli.

Capacitatile apararii antiaeriene libiene au fost "puternic avariate" de atacurile coalitiei, permitand instaurarea "efectiva" a zonei de interdictie aeriana, a declarat duminica un oficial de la Pentagon, relateaza AFP. "Atacurile au fost foarte eficiente si au avariat puternic apararea antiaeriana a regimului" lui Muammar Gaddafi, a afirmat viceamiralul Bill Gortney.

In timpul noptii de duminica, mai multe explozii au zguduit Tripoli, una fiind semnalata si in zona de rezidenta a liderului Muammar Gaddafi, potrivit AFP. Explozii sporadice au avut loc si la Benghazi.

O cladire aministrativa situata in complexul rezidential al liderului libian din Bab el-Aziziyah, Tripoli, a fost complet distrusa de o racheta, a declarat un jurnalist AFP.

Un purtator de cuvant al guvernului a declarat ca fortele aliate au distrus cladirea, desi stiau ca acolo s-au adunat barbati, femei si copii pentru a forma un scut uman. "A fost un bombardament barbar", a declarat Ibrahim Moussa.

Pentagonul a negat ca racheta ar fi fost destinata complexului Colonelului Gaddafi. "Eu pot garanta ca nu e pe lista noastra. Noi nu vrem sa-i atacam domiciliul", a spus vice-amiralul Bill Gortney. "Vom continua sa atacam acele obiective care reprezinta o amenintare directa pentru oamenii Libiei", a declarat Gortney, citat de AFP.

Un nou raid, cu 19 avioane americane de lupta, printre care bombardiere B2, avioane F-15 si F-16, a fost lansat, duminica, deasupra Libiei, anunta AFP. Principalele tinte vizate au fost sistemele de aparare anti-aeriana libiene, a indicat un reprezentant al fortelor aliate.

Coalitia, condusa de Statele Unite, Franta si Marea Britanie a initiat ofensiva, sambata, bombardand pe calea aeriana si maritima obiective militare libiene, punand astfel in aplicare rezolutia 1973 adoptata de ONU.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates a dat asigurari ca Statele Unite nu ar juca "rolul dominant", in interventia militara, alte tari fiind obligate sa preia conducerea "in zilele urmatoare." "Avem un rol militar in coalitie, dar nu un rol dominant", a spus oficialul, mentionand ca tarile arabe s-au aratat ostile fata de ideea de a interveni sub steagul NATO.

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa a criticat atacurile coalitiei internationale impotriva Libiei,spunand ca acestea se abat "de la scopul impunerii unei zone de excludere aeriana". Moussa a precizat ca in acest moment, au loc consultari pentru organizarea unei intruniri de urgenta a Ligii Arabe la Cairo, privind situatia din lumea araba, in special din Libia.

Dupa ce a anuntat o incetare a focului vineri, anunt care nu a fost respectat, regimul de la Tripoli a reinnoit acest anunt duminica noapte. Fortele armate libiene au emis un ordin catre toate unitatile militare privind incetarea imediata a focului, insa Casa Alba a anuntat ca nu recunoaste anuntul de incetare a focului din Libia si va continua sa puna in aplicare rezolutia ONU, potrivit Reuters. Un purtator de cuvant al prim-ministrului David Cameron a avertizat ca autoritatile britanice ar lua in considerare anuntul de duminica de incetare a focului ca si in cazul primului anunt: "daca ar fi pus in practica prin fapte si nu prin vorbe".

Ultima incetare a focului anuntata de regimul de Gaddafi in Libia este "o minciuna" sau a fost "imediat incalcata" de catre fortele sale, a spus si consilierul presedintelui Barack Obama pentru securitate nationala, Tom Donilon.

Unul dintre fiii colonelui Gaddafi, Seif al-Islam a exclus duminica, posibilitatea doborarii unor avioane civile in Marea Mediterana, facand referire la amenintarile facute cu o zi inainte de catre tatal sau, care a promis sa atace "orice obiectiv civil sau militar" in Marea Mediterana.

Franta, tara care a sustinut cel mai puternic operatiunea militara din Libia si care si-a asumat rolul de coordonator al ei, alaturi de Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Italia reprezinta statele care alcatuiesc asa-numita "coalitie". Spania, Quatar, Olanda, Danemarca, Norvegia si Belgiasi-au declarat insa, disponibilitatea de a participa la operatiunea militara al carei scop este inlaturarea lui Muammar Gaddafi de la conducerea Libiei.

Printre statele care au facut front comun impotriva operatiunii din Libia se numara Rusia, China, Brazilia sau India, dar si Germania, care a anuntat ca nu va lua parte la aceasta operatiune militara. In schimb, cancelarul Angela Merkel a declarat ca Germania se ofera sa trimita avioane de recunoastere AWACS in Afganistan, cu scopul de a suplini trupele americane de aici, care ar urma sa fie redirectionate catre operatiunea din Libia.