"Speranta lui Gaddafi este aceea de a-i zdrobi pe rebeli cat mai tare, inainte ca fortele internationale sa reuseasca impunerea cu succes a zonei de interdictie aeriana", a declarat pentru HotNews.ro doctorul in istorie Binoy Kampmark, lector la RMIT University in Melbourne. Potrivit afirmatiilor expertului, aliatii ar putea fi nevoiti sa recurga inclusiv la trupe terestre pentru a infrange rezistenta fortelor loiale lui Gaddafi. "In plus, mentinerea pe termen lung a oricarei zone de interdictie aeriana ar putea fi foarte costisitoare", a afirmat Kampmark, in contextul in care aparate de lupta americane, franceze si britanice si-au continuat duminica, pentru a doua zi consecutiv, raidurile impotriva unor tinte militare din Libia apartinand regimului lui Gaddafi.

Binoy KampmarkFoto: Arhiva personala

Iata cateva dintre opiniile lui Kampmark legate de situatia din Libia:

  • In primul rand, cred ca escaladarea conflictului va depinde de cat de mult este dispus Muammar Gaddafi sa sacrifice oameni si materiale. El este un personaj extrem de teatral si, dupa cate se pare, se joaca de-a soarecele si pisica cu fortele aliate. Speranta lui Gaddafi este aceea de a-i zdrobi pe rebeli cat mai tare, inainte ca fortele internationale sa reuseasca impunerea cu succes a zonei de interdictie aeriana
  • Occidentul si o serie de tari africane spera ca bombardamentele aeriene sa fie suficiente, insa acesta este un joc extrem de periculos. Ar putea fi necesare, de asemenea, si trupe terestre. In plus, mentinerea pe termen lung a oricarei zone de interdictie aeriana ar putea fi foarte costisitoare.
  • In ceea ce-i priveste pe rebeli, adevarul este ca acestia au fost extrem de chibzuiti pentru a-si pastra o imagine moderata. Nimeni nu stie unde se va indrepta acest grup daca va prelua puterea, iar ei realizeaza foarte bine ca o linie moderata reprezinta cel mai bun mijloc de a-si mentine imaginea buna in fata SUA si a Europei.
  • Gaddafi exagereaza ideea ca organizatia Al Qaeda este implicata in aceste revolte, dar nimeni nu poate nega realitatea ca fortele ce-l vor inlocui pe Gaddafi ar putea avea si ele o linie fundamentalista.
  • Legat de interventia NATO: statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice sunt fata in fata cu un joc de noroc in acesta chestiune. Orice interventie din partea NATO va fi foarte riscanta si, foarte probabil, nepopulara in tarile membre ale Aliantei. 
  • Acesta interventie nu va fi la acelasi nivel ca razboiul din Irak - va exista mult mai mult sprijin pentru o interventie. Mai degraba, actiunea aliatilor va fi mai apropiata de cea din Kosovo si Serbia, in 1999 - este justificata interventia impotriva unui regim precum celui al lui Gaddafi, in pofida faptului ca opozitia este una indoielnica, iar sansele producerii de victime civile sunt mari?

Binoy Kampmark este lector la RMIT University in Melbourne (Australia). Are un doctorat in istorie de la University of Cambridge. Studiaza si scrie articole pe teme legate de diplomatie, relatii internationale, institutia razboiului, drept si istorie moderna.