Cel putin 48 de persoane au murit si 150 au fost ranite, in urma raidurilor aeriene si atacurilor cu rachete lansate de coalitia internationala in mai multe orase din Libia, a anuntat televiziunea de stat din Libia, citata de The Jerusalem Post.

Avioane franceze au atacat primele in ceea ce este cea mai mare interventie militara internationala in lumea araba, de la invadarea Irakului, in 2003. Au fost distruse tancuri si vehicule blindate in regiunea Benghazi.

Cateva ore mai tarziu, nave de razboi americane si britanice si submarine au lansat 110 rachete Tomahawk impotriva apararii antiaeriene din jurul capitalei Tripoli si a orasul de vest Misrata, care a fost asediat de fortele lui Gaddafi, au anuntat oficiali militari americani.

Ei au declarat ca fortele americane au colaborat cu cele din Marea Britanie, Franta, Canada si Italia in operatiunea numita "Odyssey Dawn".

Liderul libian Muammar Gaddafi a afirmat ca "libienii se vor opune agresiunii coloniale, a cruciatilor", avertizand ca va ataca obiective militare si civile din tarile ce se afla la Marea Mediterana:" e necesar acum sa deschidem magazinele pentru a-i inarma pe toti libienii cu toate tipurile de arme, necesare pentru a apara independenta, unitatea si onoarea Libiei".

Update: Peste 90 de persoane au fost ucise sambata la Benghazi, potrivit unor surse din spitale, citate de AFP.