Statele participante la summitul de la Paris privind situatia din Libia ar putea lansa atacuri aeriene imediat dupa finalizarea discutiilor de sambata, a declarat o sursa citat de Reuters. Franta, Marea Britanie si Canada ar putea lua parte la o prima interventie. Statele Unite ar putea participa mai tarziu iar natiunile arabe vor interveni in ultima etapa a actiunii militare, a adaugat sursa.

Summitul international, care a inceput la Elysee la ora 13.30 (14.30 ora Romaniei) ii reuneste pe Hillary Clinton, David Cameron, mai multi lideri arabi, africani si europeni, alaturi de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Occidentul va regreta daca se amesteca in treburile interne ale Libiei, a anuntat sambata un purtator de cuvant al regimului lui Muammar Gaddafi, relateaza agentiile internationale de stiri.

"Orice actiune militara a Occidentului impotriva Libiei va fi o dovada clara de agresiune", a spus acesta.

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Update: Canada sprijina o actiune rapida in Libia, dar ar avea nevoie de doua zile pentru a pregati avioanele, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului, citat de Reuters.

Vom reveni cu detalii