O interventie straina in Libia ar determina vecinii tarii sa se alature fortelor colonelului Muammar Gaddafi, a afirmat sambata adjunctul ministrului libian de Externe, Khaled Kaaim, intr-un interviu acordat postului de radio BBC 4, relateaza AFP.

"Daca va avea loc un atac din strainatate sau o interventie straina, nu numai libienii se vor lupta, ci veti vedea si algerieni, tunisieni, egipteni ... Toti vor participa la luptele de pe teritoriul libian", a afirmat Kaaim.

"Armistitiul este in vigoare. Fortele aeriene libiene nu mai actioneaza deoarece noi respectam rezolutia 1.973 a ONU, iar armistitiul este real, credibil si solid", a adaugat el, contactat inainte ca un avion militar sa fie doborat deasupra orasului Benghazi, fieful rebeliunii din estul Libiei.

Kaaim a acuzat ca in noaptea de vineri spre sambata, insurgentii ca incalca armistitiul atacand fortele loiale regimului din regiunea Al-Magrun, la aproximativ 80 de kilometri sud de Benghazi. "Militii armate au inceput in urma cu cateva minute sa traga (asupra fortelor libiene) in orasul Al-Magrun", afirmase el in fata presei.

"Armata nu intreprinde nicio actiune impotriva lor, pentru ca noi nu vrem sa incalcam armistitiul" anuntat vineri de Tripoli, pentru a se conforma rezolutiei ONU.

Libia a declarat "incetarea imediata" a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a afirmat vineri ministrul libian de externe, Moussa Koussa. "Am decis incetarea imediata a focului si incheierea tuturor operatiunilor militare", a afirmat oficialul de la Tripoli. Imediat dupa anuntul facut de Tripoli, Franta a anuntat ca ramane "prudenta", afirmand ca amenintarea continua sa fie prezenta in Libia, in timp ce premierul britanic David Cameron a spus ca Muammar Gaddafi va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale".

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Un summit special consacrat Libiei are loc sambata la Paris, la care vor participa UE, Liga Araba, Uniunea Africana si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.