Occidentul va regreta daca se amesteca in treburile interne ale Libiei, a anuntat sambata un purtator de cuvant al regimului lui Muammar Gaddafi, relateaza agentiile internationale de stiri.

"Orice actiune militara a Occidentului impotriva Libiei va fi o dovada clara de agresiune", a spus acesta.

Liderul libian a transmis prin intermediul purtatorului de cuvant mesaje urgente catre Barack Obama, Nicolas Sarkozy, David Cameron si secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon.

"Veti regreta orice ingerinta in treburile Libiei", a transmis Gaddafi. Presedintelui SUA, Barack Obama, i-a reiterat faptul ca "libienii sunt gata sa-si dea viata pentru el".

"Aceasta este o nedreptate, este clar o agresiune", a spus purtatorul de cuvant Mussa Ibrahim, citand scrisoarea adresata Frantei, Marii Britanii si ONU. De asemenea Gaddafi a transmis o scrisoare separata SUA, in care precizeaza ca toti libienii - femei, barbati si copii- "sunt gata sa moara" pentru a-si apara tara.

O zona situata la sud-vest de Benghazi (Libia de Est), un bastion al rebelilor, a fost bombardata intensiv de catre un avion in dimineata zilei de sambata. Zgomotul produs de aeronave a putut fi auzit din centrul orasului Benghazi aflat in mana rebelilor. Un avion militar a zburat la joasa altitudine deasupra orasului inainte de o serie de explozii.

Libia a declarat "incetarea imediata" a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a afirmat vineri ministrul libian de externe, Moussa Koussa. "Am decis incetarea imediata a focului si incheierea tuturor operatiunilor militare", a afirmat oficialul de la Tripoli.

Imediat dupa anuntul facut de Tripoli, Franta a anuntat ca ramane "prudenta", afirmand ca amenintarea continua sa fie prezenta in Libia, in timp ce premierul britanic David Cameron a spus ca Muammar Gaddafi va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale".

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.