Mai multe explozii puternice au fost auzite, vineri, in vestul capitalei libiene Tripoli, a relatat corespondentul postului Al Jazeera, aflat la fata locului. "Nu este clar ce a provocat deflagratiile", a afirmat ziarista Anita McNaught. Reuters l-a citat pe ministrul francez de externe care a spus vineri ca "totul este pregatit pentru atacuri impotriva Libiei", fara insa sa ofere detalii.

UPDATE: Informatiile care vin de la fata locului sunt neclare. Daca autoritatile de la Tripoli sustin ca au ordonat incetarea totala a focului si dau asigurari ca fortele guvernamentale nu au coordonat niciun fel de bombardament in Benghazi", Statul major al rebelilor a anunat ca se pregatesc sa apere intrarea de vest din Benghazi atacacata d etrupele lui Gaddafi.

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONUa votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

UPDATE: Gaddafi se va confrunta cu "consecinte rapide si sigure, inclusiv actiuni militare", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, citata de Reuters.

UPDATE: Fortele pro-Gaddafi continua sa avanseze spre Benghazi, potrivit unui oficial al Consiliului National de Securitate al SUA, citat de Reuters.

UPDATE: "Gaddafi incalca rezolutia Consiliului de Securitate adoptata joi de catre ONU, prin care se cere incetarea imediata a focului", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, citata de Reuters.

UPDATE: "Fortele guvernamentale nu au coordonat niciun fel de bombardament in Benghazi", a declarat adjunctul Ministrului de Externe de la Tripoli, citat de Reuters.

UPDATE: Statul major al rebelilor anunat ca se pregatesc sa apere intrarea de vest din Benghazi

UPDATE: Explozie puternica urmata de focuri de arma in Benghazi, potrivit AFP.

The Guardiana afirmat ca circa 10 explozii puternice s-au auzit in vestul capitalei libiene pentru circa 20 de minute. Publicatia precizeaza ca regimul libian nu a prezentat o declaratie oficiala sau o explicatie legata de cauza deflagratiilor.

The Guardian scrie ca "nu exista dovezi ale prezentei vreunui avion in apropiere in momentul producerii exploziilor".

Reuters l-a citat pe ministrul francez de externe care a spus vineri ca "totul este pregatit pentru atacuri impotriva Libiei", fara insa sa ofere detalii. Alain Juppe a spus ca Parisul "trebuie sa analizeze conditiile incetarii focului", anuntate de Libia, insistand ca acesta trebuie implementat pe intreg teritoriul libian.

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Vineri, ministrul libian de externe, Moussa Koussa, a declarat ca tara sa a decis "incetarea imediata a focului si incheierea tuturor operatiunilor militare". Imediat dupa anuntul facut de Tripoli, Franta a anuntat ca ramane "prudenta", afirmand ca amenintarea continua sa fie prezenta in Libia, in timp ce premierul britanic David Cameron a spus ca Muammar Gaddafi va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale".

Prezenta fortelor pro-Gaddafi in jurul orasului Benghazi nu incalca politica de incetare a focului, iar armata nu planuieste sa atace bastionul rebelilor, potrivit adjunctului Ministrului de Externe de la Tripoli, citat de Reuters.

"Consideram ca prezenta armatei in orasele libiene este importanta pentru securitatea cetatenilor si nu incalca politica de incetare a focului. Incetarea focului inseamna ca renuntam la operatiuni militare mari sau mici. Fortele armate se afla acum in afara orasului Benghazi si nu au intentia de a intra in oras", a declarat oficialul guvernamental.