Libia a declarat "incetarea imediata" a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a afirmat vineri ministrul libian de externe, Moussa Koussa, citat de Reuters. "Am decis incetarea imediata a focului si incheierea tuturor operatiunilor militare", a afirmat oficialul de la Tripoli. Imediat dupa anuntul facut de Tripoli, Franta a anuntat ca ramane "prudenta", afirmand ca amenintarea continua sa fie prezenta in Libia, in timp ce premierul britanic David Cameron a spus ca Muammar Gaddafi va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale".

"Libia pune mare pret pe protejarea civililor", a spus seful diplomatiei libiene.

Koussa a adaugat ca tara sa ii va proteja pe toti straini si toate bunurile straine aflate in Libia.

Imediat dupa anuntul facut de Tripoli, Franta a anuntat ca ramane "prudenta", afirmand ca amenintarea continua sa fie prezenta in Libia, in timp ce premierul britanic David Cameron a spus ca Muammar Gaddafi va fi "judecat pentru actiunile, nu pentru vorbele sale". Gaddafi "trebuie sa inceteze sa-si brutalizeze propriul popor", in caz contrat "pot fi luate toate masurile pentru a-l opri".

"Trebuie sa ramanem prudenti. Gaddafi incepe sa se teama, dar, la fata locului, amenintarea nu s-a schimbat", a spus Bernard Valero, purtator de cuvant al diplomatiei franceze.

La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a afirmat ca "e absolut necesar ca autoritatile libiene sa inceteze imediat focul" si "sa se conformeze tuturor elementelor" rezolutiei adoptate joi de Natiunile Unite.

Armata americana a anuntat vineri ca va trimite vase amfibie pentru a sprijini actiunile militare impotriva Libiei.

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONUa votat autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor,impotrivafortelorlideruluiMuammarGaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.