Agentia Europeana de Control Aerian, Eurocontrol, a anuntat, vineri, ca a decis sa interzica avioanelor de pasageri sa mai tranziteze spatiul aerian al Libiei, potrivit AFP. Tot vineri, premierul David Cameron a anuntat ca fortele britanice se alatura actiunii militare din Libia autorizata joi de Consiliul de Securitate al ONU, pentru protejarea civililor de fortele loiale lui Muammar Gaddafi. In Franta, o decizie este asteptata din moment in monent, dupa ce Nicolas Sarkozy i-a convocat pe premierul Fillon, ministrul Apararii si pe seful Statului major.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare"- ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.

Presedintele SUA, Barack Obama, premierul britanic, David Cameron si presedintele francez, Nicolas Sarkozy au convenit sa coordoneze indeaproape pasii urmatori si sa colaboreze cu partenerii arabi si alte organizatii internationale pentru a asigura punerea in aplicare a rezolutiilor ONU in Libia.

Canada a anuntat deja ca va trimite in Libia sase avioane de vanatoare CF-18, participand astfel la punerea in aplicare a rezolutiei Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite pentru stabilirea unei zone de excludere aeriene, potrivit presei canadiene, citate de AFP. Surse apropiate Guvernului acestei tari au declarat pentru AFP ca prim-ministrul Stephen Harper va vorbi despre pozitia Canadei in cursul zilei de vineri.

Italia e pregatita sa-si puna la dispozitie bazele militare pentru punerea in aplicarea a rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat o sursa guvernamentala, citata de Reuters. Baza aeriana de la Sigonella din Sicilia, care ofera suport logistic pentru Flota a sasea a Statelor Unite este una din bazele militare NATO cele mai apropiate de Libia si ar putea fi folosita in orice operatiune militara.

Statele Unite: Presedintele american Barack Obama a discutat la telefon cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si cu premierul britanic David Cameron, pentru a-si coordona strategia asupra Libiei. Ambasadorul Susan Rice, a declarat ca SUA "sunt alaturi de poporul libian si aspiratia lor pentru drepturile omului.

Germania: Vineri dimineata, Germania a anuntat ca nu va trimte niciun sodat in Libia, guvernul de la Berlin fiind sceptic cu privire la optiunea unei interventii militare in aceasta tara. Ambasadorul Petru Wittig a declarat ca tara sa "a vazut un mare risc" in folosirea fortei armate.

Rusia: Ambasadorul Vitali Ciurkin sustine ca "e regretabil ca pasiunea pentru utilizarea fortei a prevalat". El a amintit ca tara sa a propus o rezolutie de incetare a focului.