Intr-o democratie precum cea din Uniunea Europeana s-ar crede ca liderii tarilor membre reprezinta cu fidelitate opiniile majoritatii care i-a ales. Un studiu comandat de German Marshall Fund descopera insa diferente de opinie consistente intre liderii europeni si cetatenii tarilor UE, subiectele discordiei fiind importante.

Majoritatea liderilor UE sustin aderarea Turciei la Uniunea Europeana (51%), in timp ce publicul european este mult mai putin entuziasmat de o astfel de perspectiva (22%). Liderii americani sunt cei mai mari suporteri ai unei Turcii europene, 71% dintre acestia privind cu simpatie spre Istanbul. Chestiunea Turciei europene naste cea mai mare diferenta de opinii intre conducatorii europeni si poporul guvernat de acestia, dar nu si cea mai surprinzatoare.

51% dintre liderii europeni ar accepta ca Iranul sa devina o putere nucleara, in timp ce doar 35% dintre cetatenii europeni ar prefera un Iran nuclear unei interventii militare indreptate spre Teheran. Nici China nu este privita cu prea multa simpatie de catre europeni - 51% dintre ei considerand-o o amenintare economica - in timp ce 63% dintre liderii europeni apreciaza ca o oportunitate cresterea influentei economice a Beijing-ului.

O alta statistica interesanta, care reflecta decalajul dintre capacitatea militara a Statelor Unite si Uniunii Europene, stabileste diferente de opinii consistente intre liderii americani si cei europeni. 83% dintre liderii americani considera ca utilizarea fortei militare pentru a impune drepturile omului este justificata, in timp ce doar 43% dintre cei europeni sunt de aceeasi parere.

Studiul se bazeaza pe raspunsurile a peste 500 de lideri europeni si americani, printre tarile incluse in sondaj numarandu-se si Romania.