Intr-o schimbare abrupta de ton, SUA cer Consiliului de Securitate al ONU sa autorizeze nu doar instituirea unei zone de excludere aeriana in Libia, ci si posibilitatea unor lovituri aeriene impotriva tancurilor si artileriei grele ale armatei controlate de Muammar Gaddafi, au declarat joi oficiali ai Administratiei Obama citati de Reuters.

Militari pro-Gaddafi luptind linga AjdabiyahFoto: Reuters
  • Un vot final al Consiliului este asteptat in noaptea de joi spre vineri, ora 00.00 (ora Romaniei), au anuntat diplomatii americani citati de Reuters

UPDATE 00.35 Seful diplomatiei franceze a declarat ca "initierea actiunilor din Libia e mai mult o chestiune de ore", relateaza AFP.

UPDATE 23.43 Comandamentul rebelilordinBenghazile-a cerutinsurgentilorsa-si reocupe pozitiile, dupaanuntul facut deliderul libianMuammarGaddafireferitor la o ofensiva iminenta impotrivaorasului,potrivit radioului dinBenghazi, citat de Al Jazeera.

UPDATE 23.19 Liderul Consiliul Nationalde tranzitie al Libiei, cu sediul la Benghazi sustine caopozitia va avea "o pozitie ferma si nu va fi descurajata de amenintarile lui Gaddafi", potrivit Reuters.

UPDATE 23.10 Gaddafi: Consiliulde Securitatenuaredreptul dease amestece inafacerileinternealestatului. Acest lucru ar insemna ocolonizareflagranta,fara nici o justificare. E onebunie, oaroganta.Daca lumeadevinenebuna cunoi,noi vom ajunge sa fim preanebuni

Liderul libiana a declarat, joi seara, intr-un interviu acordat unei televiziuni portugheze ca Libia va raspunde "negresit" actiunilor Consiliului. "Le vom face viata un iad. Nu vor mai avea pace", a spus Gaddafi, citat de Al Jazeera

UPDATE 22.10 Purtatorul de cuvant alguvernuluilibiansustine ca oriceactiunemilitara a ONUimpotriva Libieiar fi "ilegala si imorala", potrivit Reuters.

"O actiune militara arfiilegala siimorala. In Benghazise afla orebeliunearmata.Oricetaraar filuptatimpotriva ei.ONU se bazeaza pe rapoartelemass-media",a declaratpurtatorul de cuvant,MussaIbrahim.

"Acest lucrunuar trebui sase intample, pentru ca ardaunapoporuluilibian... O astfel de actiune nu ar face decat sa consolideze pozitia interna a libienilor fata de uninamicextern", a mai spus purtatorul de cuvant libian.

UPDATE 21.46 Franta vrea declansarea unei actiuni militare imediat dupa ce ONU va da unda verde, a declarat prim-ministrul francez, Francois Fillon, potrivit AFP.

Parisul si partenerii sai se pregatesc sa actioneze cat mai curand, dupa ce rezolutia privind Libia va fi adoptata de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat si ministrul francez de Externe, Alain Juppe

UPDATE 21.35 Potrivit Associated Press, cea mai apropiata pozitie a fortelor pro-Gaddafi de Benghazi se afla la 130 de km sud de oras

UPDATE 20.50 Raiduri aeriene sunt posibile imediat ce ONU va da unda verde operatiunilor militare, a declarat o sursa franceza apropiata dosarului

UPDATE 20.45 Muammar Gaddafi a anuntat o ofensiva impotriva fiefului rebelilor, Benghazi, "in aceasta seara"

"Venim in noaptea asta si nu vom avea nicio mila", a spus Gaddafi, la televiziunea de stat, adaugand insa ca populatia civila neinarmata nu are niciun motiv de teama.

UPDATE 20,35 Draftul rezolutiei autorizeaza o zona de excludere aeriana si "toate masurile necesare" pentru a proteja civilii

UPDATE 20,25 O schita a proiectului rezolutiei ONU, obtinuta de Reuters, exclude "o forta de ocupatie in Libia".

Potrivit documentului, rezolutia autorizeaza statele arabe si alte tari, in cooperare cu ONU, sa protejeze zonele atacate de fortele guvernamentale din aceasta tara, inclusiv Benghazi.

UPDATE 19.11: In replica, Libia a anuntat ca va ataca traficul aerian si maritim din Marea Mediterana, a avertizat ministerul libian al Apararii.

"Orice operatiune militara straina in Libia va pune in pericol traficul aerian si maritim din Mediterana", a spus un purtator de cuvant al ministerului, citat de agentia Jana.

"Si orice element mobil civil sau militar va fi tinta unei contraofensive libiene", a adaugat el. "Iar bazinul mediteranean va fi expus unui grav pericol nu doar pe termen scurt, ci si pe termen lung".

Noua pozitie radicala a SUA este in linie cu cea exprimata deja de Franta si Marea Britanie, ambele membre ale Consiliului de Securitate ONU.

Pina in acest moment, China si Rusia s-au aratat potrivnice unei rezolutii care sa permita actiuni militare impotriva Libiei, dar eforturile diplomatice sustinute ale Frantei si SUA ar putea duce la un compromis. Membrii Consiliului de Securitate au drept de veto.

Joi, Rusia a anuntat ca vrea mai multe lamuriri referitoare la un proiect de rezolutie al ONU care prevedere constituirea unei zone de excludere aeriana in Libia, a declarat joi un purtator de cuvant al diplomatiei ruse.

"Care sunt mecanismele de control referitoare la aceasta decizie, cine o va aplica, sub ce forma? Toate aceste lucruri nu sunt clare", a afirmat Alexandre Lukacevici, citat de Interfax.

Subsecretarul de stat William Burns a declarat in fata Comisiei pentru Relatii Externe a Senatului SUA ca instituirea unei zone de excludere aeriana (no fly zone) in Libia ar avea "un efect important, pozitiv, practic", dar ca ar trebui urmata de alte masuri. Burns a spus ca Administratia Obama este ingrijorata ca Gaddafi ar putea sa se intoarca la "terorism si extremism".

Radicalizarea cerintelor SUA in favoarea unei actiuni militare in Libia vin pe fondul unei aprinse dezbateri in interiorul Administratiei Obama. Reamintim ca opozitia libiana a cerut asistenta de urgenta pentru a preveni caderea orasului Benghazi (fieful rebelilor) in miinile armatei loiale lui Gaddafi.

In afara de loviturile aeriene si impunerea no fly zone, SUA cer ONU autorizarea unor alte masuri, precum distribuirea fondurilor inghetate apartinind regimului Gaddafi catre rebelii libieni pentru a-i ajuta la dotarea cu armament.

In paralel, Pentagonul s-a aratat ingrijorat in fata acestei perspective, fortele armate SUA fiind deja implicate in conflictele din Irak si Afganistan, dar si in operatiunile de salvare din Japonia.

Un sprijin pentru pozitia SUA o reprezinta Liga Araba, care a anuntat ca sprijina instituirea zonei de excludere aeriana in Libia. Mai mult, doua state membre ale Ligii au anuntat ca "ar putea participa" activ la masurile impotrivia Libiei: Emiratele Arabe Unite si Qatar.

O exceptie in sinul Ligii o reprezinta Egiptul, care a precizat ca nu va fi implicat intr-o interventie militara in Libia. "Egiptul nu va fi printre acele state arabe. Nu vom fi implicati in nici o interventie militara. Nici o interventie, punct", a spus purtatoarea de cuvant a ministerului egiptean de Externe, Menha Bakhoum, citata de Reuters.

Reamintim ca fortele armate fidele Colonelului Muammar Gaddafi sint intr-o ofensiva sustinuta impotriva rebelilor, recistigind controlul mai multor orase importante si indreptindu-se spre Benghazi, fieful rebelilor.

Reamintim ca pozitia oficiala a Romaniei era, saptamina trecuta, similara cu cea sustinuta la acel moment de SUA: impotriva instituirii zonei de excludere aeriana. Presedintele Traian Basescu declara, dupa Consiliul European de vineri, 11 martie, ca Romania este "total impotriva unei solutii militare in Libia".