Aflati in avangarda revolutiilor arabe, tineri activisti pro-democratie au adus o lovitura care s-ar putea dovedi fatala pentru miscarea extremista al-Qaeda, oferind tinerilor un alt model cu care sa se identifice, estimeaza expertii chestionati de AFP.

Manifestand pacifist, in Cairo si in Tunis, ei au contribuit la rasturnarea unor regimuri autocrate pe care Osama bin Laden si discipolii sai nu au putut sa le faca sa tremure decenii intregi, in ciuda apelurilor la jihad.

Iar acum, acesti partizani ai actiunilor hotarate dar nonviolente sunt eroi pentru milioane de tineri nemultumiti din lumea arabo-musulmana, in detrimentul adeptilor jihadului, ale caror fapte de arme au facut sa viseze si au inspirat altadata oamenii.

"Evenimentele recente din Egipt si din Tunisia au alterat capacitatea de seductie a terorismului global neo-jihadist", a explicat psihiatrul american Marc Sageman, fost agent CIA, autorul lucrarii "Leaderless Jihad" (Jihadul fara lideri).

"O mobilizare seculara, pacifista, pro-democratica a reusit sa rastoarne doua regimuri forte din Orientul Mijlociu intr-o luna, ceea ce jihadismul global nu a reusit sa faca timp de 23 de ani", adauga el. "Este o deplasare importanta: acest lucru va conduce probabil la o reducere permanenta a numarului de potentiali recruti pentru terorismul neo-jihadist, precum si intrarile de bani".

Imaginile manifestarilor, discursurile si victoria tinerilor pro-democrati, in frunte cu Wael Ghonim, tanarul sef de marketing al Google in Orientul Mijlociu, sunt multiplicate la infinit pe internet si sunt urmarite de milioane de tineri in toata regiunea.

Or, studiul cazurilor numerosilor partizani ai jihadului a demonstrat, de-a lungul anilor, importanta internetului in procesul de radicalizare, subliniaza expertii.

Adeseori, in camerele lor sau in internet-cafe, in fata puternicelor si abilelor imagini ale propagandei, acesti tineri au luat intr-o zi decizia de a se alatura "caravanei jihadului".

al-Qaeda are ramuri specializate in media care posteaza pe internet imagini video cu atacuri reusite, discursuri solemne in mai multe limbi, imagini montate ale victimelor civile ale raidurilor aeriene americane in Afghanistan. Pe YouTube exista si clipuri "jihadi rap".

"Modelele de identificare joaca un mare rol in procesul de recrutare al al-Qaeda", explica Petter Nesser, care studiaza radicalizarea islamista la Colegiul norvegian de aparare.

"Pentru ca reteaua jihadista internationala are nevoie sa impresioneze tinerii din diaspora, cred ca simbolul tanarului revolutionar egiptean din piata Tahrir ar putea deveni un concurent serios pentru combatantii barbosi din muntii pakistanezi", adauga el. "In special pentru ca este mult mai usor pentru tinerii din diaspora sa se identifice cu ei".

Totusi, daca ofensiva regimurilor aflate la putere, in curs in Libia si in Bahrean, reuseste sa inverseze tendinta, lucrurile ar putea sa se schimbe, avertizeaza Petter Nesser.

"Daca procesul de democratizare esueaza si apar conditiile de razboi civil, ar putea anula acest elan", spune el.

"Spre exemplu, daca un conflict de lunga durata se instaleaza in Libia, acesta ar putea constitui un camp de lupta in care va redeveni 'cool' sa fi jihadist".