Intr-un interviu in exclusivitate dat cotidianului francez Le Figaro, liderul libian vorbeste despre un "complot imperialist" ce trebuie zdrobit de poporul libian si anunta ca nu are de gand sa renunte la putere. Gaddafi insista ca poporul libian este fericit si ca nu este nevoie de nicio reforma deoarece, in Libia, poporul guverneaza si poporul face totul", scrie Le Figaro, citat de EurActiv.ro.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

Le Figaro: In ultimul dumneavoastra discurs public, marti seara, ati promis sa "zdrobiti" rebeliunea. Asta inseamna ca sunteti gata sa recapatati controlul asupra intregii tari, cu orice cost uman?

Muammar Gaddafi: Nu m-as exprima in acesti termeni. Ceea ce am vrut sa se inteleaga este ca exista o conspiratie impotriva poporului libian. Si indiferent de ce natura este acest complot - imperialist, coordonat de Al-Qaida sau din interior - poporul libian trebuie sa il zdrobeasca.

Le Figaro: Armata dumneavoastra a anuntat ca o operatiune in capitala insurgentilor, Benghazi, este iminenta. Credeti ca puteti prelua controlul evitand o baie de sange?

Gaddafi: Preocuparea mea este sa-i eliberez pe libieni de bandele care ocupa acum orasul Benghazi. Acesti rebeli folosesc poporul libian drept scut uman. Este foarte posibil ca rebelii sa fi ucis civili si sa fi dat vina pe armata libiana.

Figaro: Fostilor militari libieni care au aderat la rebeliune li s-a oferit o amnistie. Cati dintre ei "s-au cait" pana acum?

Gaddafi: Trebuie sa tinem cont de faptul ca acesti oameni au fost fortati sa se alature rebeliunii. S-a intamplat impotriva vointei lor. Teroristii nu le-au dat posibilitatea sa aleaga. Cand au atacat cazarmele, teroristii au capturat soldatii, spunandu-le: tu trebuie sa vii cu noi, daca nu, vei fi sacrificat! Cu toate acestea, numarul lor este limitat, pentru ca multi dintre ei au reusit sa scape.

Citeste articolul integral si comenteaza pe EurActiv.ro