Niciun militar american aflat in Japonia nu prezinta efecte ale expunerii la radiatii, a anuntat miercuri Departamentul Apararii de la Washington, transmite Reuters. Oficialii militari ai SUA au precizat ca unii membri ai echipajelor avioanelor americane au primit tablete de iodura de potasiu inainte de misiunile pe care le au de indeplinit, ca o masura de precautie impotriva radiatiilor.

Pentagonul a afirmat ca soldatii americani din Japonia nu au voie fara o autorizatie speciala la mai putin de 80 de km de centrala nucleara de la Fukushima, afectata de cutremurul de vinerea trecuta.

La randul sau, Ambasada Statelor Unite la Tokyo a recomandat cetatenilor americani care locuiesc la mai putin de 80 de km de Fukushima sa evacueze zona sau sa ramana inchisi in casa.

Luni, Flota a Saptea americana a anuntat ca isi indeparteaza navele (printre care si portavionul Ronald Reagan) din zona unde se afla centrala nucleara Fukushima. Motivul este detectarea unor radiatii in atmosfera, provenite de la norul radioactiv de la centrala nucleara.

Portavionul Ronald Reagan se afla la aproximativ 160 kilometri nord-est de centrala nucleara cand 17 membri ai echipajului au fost detectati ca prezentand un nivel scazut de radioactivitate. Potrivit comunicatului oficial, aceasta a fost indepartata "prin spalarea cu apa si sapun".

Potrivit New York Times, membrii echipajului ar fi fost supusi, timp de o ora, unor radiatii echivalente unei luni de zile, au declarat oficiali guvernamentali americani.

Oficialii au afirmat ca elicopterele americane, care au efectuat misiuni de zbor la cativa zeci de km de reactoarele distruse, au fost invaluite de particule radioactive, care au trebuit spalate si indepartate.

Navele Flotei a Saptea sunt prezente in Japonia pentru a acorda asistenta umanitara si a ajuta la gasirea eventualilor supravietuitori ai cutremurului si ai tsunami-ului.