Presedintele francez Nicolas Sarkozy a reafirmat miercuri "relevanta" alegerii energiei nucleare pentru Franta, subliniind ca aceasta este un "element esential" pentru independenta energetica a tarii. Sarkozy a insistat si asupra nivelului excelent de siguranta a parcului nuclear francez, relateaza AFP.

"Franta a optat pentru energia nucleara, care este o componenta esentiala a independentei energetice si a luptei impotriva emisiilor de gaze cu efect de sera", a declarat Sarkozy in fata Consiliului de ministri.

"Aceasta alegere a fost inseparabila de un angajament ferm pentru a asigura un nivel ridicat de securitate pentru instalatiile nucleare. Excelenta tehnica, meticulozitatea, independenta si transparenta acordurilor noastre de securitate sunt recunoscute la nivel mondial", a declarat a adaugat el.

"Eu raman si astazi convins de pertinenta acestor alegeri", a adaugat Sarkozy.

Sarkozy a reiterat faptul ca guvernul francez "va invata din accidentul de la Fukushima (...) printr-o revizuire cuprinzatoare a sistemelor de siguranta a instalatiilor nucleare." "Acest lucru va fi facut public, guvernul a fost de acord sa faca acest lucru", a spus el.

Referindu-se la dezbaterea privind viitorul energiei nucleare redeschisa in Franta ca urmare a accidentului din Japonia, presedintele francez a declarat ca guvernul trebuie "sa tina cont de toate partile interesate".

Franta, care are cel de al doilea parc nuclear din lume, depinde de acest sector pentru a asigura 75% din electricitate si dispune de o filiera industriala si stiintifica de mare performanta in acest domeniu.

De asemenea Sarkozy a solicitat miercuri convocarea unei reuniuni extraordinare a Grupului de 20 de ministri pentru a discuta optiunile in sectorul energetic, in contextul crizei nucleare din Japonia, relateaza Reuters.

"In cadrul G20, Franta va lua initiativa de a reuni ministrii energiei si economiei in urmatoarele saptamani pentru a discuta optiunile in materie de energie pentru viitor", a declarat Sarkozy, a carui tara detine presedintia G20 in acest an.

Update: Premierul britanic David Cameron a declarat miercuri ca energia nucleara trebuie sa ramana o parte a mixului energetic din Marea Britanie, desi au fost lectii de invatat din criza nucleara japoneza.

"Eu cred ca energia nucleara ar trebui sa fie o parte a acestui mix energetic in viitor, deoarece este parte a mixului chiar acum", a spus Cameron in Parlament.

"Evident, sunt sigur ca toata lumea se uita la evenimentele ingrozitoare din Japonia si dorim sa va asiguram ca vom invata din aceste experiente."

Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia, a anuntat Comisia Europeana.

Aceste teste de rezistenta vor fi "realizate de experti independenti in anul in curs", a precizat comisarul european pentru Energie. "In saptamanile urmatoare, Comisia va pregati propuneri legate de continutul acestor teste si criteriile comune", a adaugat oficialul european.

"Este vorba de reevaluarea riscurilor, de tsunami, atacuri teroriste, cutremure si intreruperi de curent", a precizat acesta.

Comisia a convocat aceasta reuniune la Bruxelles pentru a trece in revista starea reactoarelor nucleare europene de acelasi tip ca cele de la Fukushima 1, centrala afectata de o serie de accidente dupa cutremurul de vineri.