O studenta de la Universitatea California in Los Angeles a primit amenintari cu moartea dupa ce a postat pe YouTube o inregistrare video in care a acuzat "hoardele de asiatici" primite de UCLA in fiecare an, transmite YahooNews. Alexandra Wallace si-a cerut scuze pentru afirmatiile sale, facute in contextul cutremurului si a tsunamiului care au devastat Japonia. Ea a solicitat protectia politiei. Filmul de trei minute a devenit viral pe Internet.

Alexandra Wallace, acuzata de rasismFoto: Captura YouTube

In inregistrare, Wallace afirma ca criticile sale nu sunt indreptate spre o anumita persoana, iar oamenii nu trebuie sa se simta jigniti, dupa care declara: "Problema sunt aceste hoarde de asiatici pe care UCLA le accepta in fiecare an".

Acest lucru ar fi normal daca studentii asiatici "ar folosi maniere americane", sustine Wallace, adaugand ca ea nu este "persoana cea mai corecta politic".

Wallace se plange apoi ca studentii asiatici vorbesc in mod frecvent la telefon in timp ce ea invata in biblioteca si isi aduc "rude enervante" in cartierul in care locuieste. Ea le sugereaza celor care suna in Japonia pentru a se interesa de soarta victimelor cutremurului "sa iasa afara", pentru a nu-i inspaimanta pe ceilalti studenti atunci cand primesc vesti rele.

Inregistrarea video a provocat reactia imediata a conducerii UCLA, precum si a numerosi studenti de la institutia de invatamant din California. YahooNews noteaza, citand un material AP, ca 37% din cei 26.000 de studenti de la UCLA sunt americani de origine asiatica, 32% sunt albi, 16% sunt hispanici, iar 4% sunt afro-americani. Restul sunt studenti straini, multi dintre acestia fiind asiatici.

Decanul UCLA a afirmat marti ca inregistrarea video este "o rusine", iar Wallace risca inclusiv exmatricularea, desi studenta e protejata de Primul Amendament al Constitutiei SUA, legat de dreptul de a-si exprima opiniile. The Asian Pacific Coalition of UCLA, care e alcatuit din 24 de asociatii ale studentilor, a denuntat comentariile lui Wallace.

La randul ei, politia din campusul universitar a anuntat ca investigheaza mai multe amenintari cu moartea primite de studenta, refuzand insa sa dea detalii despre mesajele primite de Wallace.

Wallace s-a grabit sa stearga mesajul de pe YouTube, insa clipul a fost preluat de numeroase bloguri si pagini de pe Facebook.

Intr-o declaratie publicata de ziarul studentilor, Wallace si-a cerut scuze "intregului campus UCLA" pentru comentariile sale "nepotrivite".