Fortele loiale liderului libian Muammar Gaddafi sunt in apropiere de Benghazi, localitate aflata sub controlul rebelilor, si totul "se va sfarsi in 48 de ore", a declarat miercuri fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, pentru Euronews. Tot miercuri, trupele pro-guvernamentale au lansat bombardamente de artilerie impotriva orasului Misrata, pregatindu-se pentru a recastiga controlul asupa localitatii de pe coasta Marii Mediterane, la circa 200 de km est de Tripoli.

"Operatiunile militare s-au terminat. In 48 de ore, totul se va sfarsi. Fortele noastre sunt in apropiere de Benghazi", a spus el, citat de Reuters.

Intrebat despre discutiile dintre marile puteri pe marginea impunerii unei zone de interdictie aeriana asupra Libiei, fiul lui Gaddafi a raspuns: "Orice decizie se va lua, va fi prea tarziu".

Ulterior, armata libiana a cerut locuitorilor din Benghazi sa depuna armele.

Miercuri, trupele pro-guvernamentale au lansat bombardamente de artilerie impotriva orasului Misrata, cel putin cinci persoane fiind ucise in urma tirurilor. Martorii au declarat ca au loc "bombardamente grele" din trei parti, insa trupele guvernamentale n-au intrat inca in oras.

Rebelii au anuntat ca vor lupta impotriva trupelor lui Gaddafi, in ciuda faptului ca sunt depasiti numeric si duc lipsa de armament.

Gaddafi a venit la putere dupa o lovitura militara, in 1969, si de-atunci conduce tara fara Parlament si fara Constitutie. Desi sustine ca este doar "un lider revolutionar", liderul libian detine puterea absoluta, avand controlul asupra serviciilor de securitate.

Luna trecuta, Gaddafi a pierdut controlul asupra unor mari regiuni din tara, insa fortele sale de securitate au reusit, in ultimele zile, sa recucereasca zonele aflate in mainile rebelilor.

Gaddafi: Poporul e de partea mea

Marti, colonelul Muammar Gaddafi a afirmat ca rebelii sunt pe punctul de a fi invinsi si ca poporul libian este de partea sa. Rebelii "nu mai au sperante, este o cauza pierduta pentru ei", a spus el, intr-un interviu acordat cotidianului Il Giornale.

Pentru insurgenti, nu exista decat "doua posibilitati: sa se predea sau sa fuga", a continuat liderul libian, afirmand ca "acesti teroristi utilizeaza civili drept scuturi umane, inclusiv femei".

In ceea ce priveste "riscul unei bai de sange" in cele doua mari orase care se afla inca in mainile rebelilor, colonelul Gaddafi a declarat: "Trebuie sa luptam impotriva terorismului. Pentru acest lucru avansam rapid, pentru a evita masacre".

"Daca se predau, nu-i vom ucide", a continuat el, subliniind ca "ordinul dat trupelor este sa-i incercuiasca, sa-i asedieze".

Gaddafi exclude orice negociere cu insurgentii: "Sa dialogam cu cine? Negocierea cu teroristii afiliati lui Osama bin Laden nu este posibila. Ei insisi nu cred in dialog, nu se gandesc decat sa lupte si sa ucida, sa ucida, sa ucida".