Statele Unite si-au adus marti ultimul omagiu celui din urma combatant in Primul Razboi Mondial, Franck Buckles: fostul infirmier pe ambulanta, care a declarat ca este mai batran in 1917, pentru a putea fi inrolat, a fost inmormantat cu onoruri militare la memorialul Arlington, relateaza AFP.

Franck Buckles, nascut in Missouri in 1901, s-a stins de moarte naturala la el acasa, in Virginia Occidentala, in data de 27 februarie, la varsta de 110 ani. A fost ultimul american care a servit in Europa in timpul Marelui Razboi si a fost inmormantat nu departe de generalul John Pershing, pe care il admira.

"Este finalul unei epoci. Bunicul meu a servit in Franta, a fost intoxicat cu gaze si a suferit toata viata. Ca si el, dl. Buckles reprezinta o generatie de mari patrioti", a afirmat Peter Tracy, in varsta de 50 de ani, venit, alaturi de un lung sir de oameni, sa se reculeaga la ramasitele fostului soldat.

La 16 ani, pentru a se putea inrola, Franck Buckles a mintit ca este mai in varsta. In decembrie 1917, el paraseste Statele Unite cu destinatia Europa, la bordul Carpathia.

A fost infirmier pe ambulanta in Marea Britanie si ulterior in Franta.

Inhumarea sa la cimitirul eroilor de la portile Washingtonului are loc doua saptamani mai tarziu de la deces din cauza unei scurte polemici, unica sa fiica solicitand sa fie inmormantat la Capitoliu, dar propunerea sa nu a fost sustinuta de toti alesii.

Decorat cu gradul de Cavaler al Legiunii de Onoare in 1999 de presedintele Jacques Chirac si ridicat apoi la gradul de Ofiter in 2008, el a declarat, la acel moment: "Eu ii reprezint doar pe fostii luptatori ai Primului Razboi Mondial. Sunt surprins sa fiu ultimul dintre ei. Adevaratii eroi au plecat cu totii".

Intrebat care este secretul longevitatii sale, fostul soldat, care se deplasa atunci in fotoliu cu rotile, a raspuns plin de energie: "Pastrarea dorintei de a supravietui si faptul de a fi activ toata viata".

Angajat dupa razboi in marina comerciala, Franck Buckles se afla in Manilla atunci cand japonezii au invadat Filipine in 1941. A fost prizonier timp de trei ani intr-un lagar.

Intrebat in 2007 de Washington Post ce parere are despre razboiul din Irak si din Afghanistan, fostul infirmier a declarat: "Nu sunt un expert, dar nu sunt in favoarea razboiului decat in caz de urgenta".