Blocajul de la ONU asupra Libiei vine din partea Chinei, in timp ce americanii nu si-au definit inca pozitia, a afirmat marti seful diplomatiei franceze, Alain Juppe, in cadrul unei audieri in fata unei comisii parlamentare, relateaza AFP.

"Daca suntem blocati astazi nu este doar pentru ca Europa este neputincioasa, este pentru ca in Consiliul de Securitate, pentru moment, China nu vrea sa auda de discutii despre o rezolutie care sa conduca la o ingerinta a comunitatii internationale in afacerile unei tari", a declarat ministrul.

"Rusia este in curs de evolutie si americanii nu si-au definit inca pozitia asupra Libiei", a precizat el.

"Am auzit spunandu-se ca americanii au dat dovada de o luciditate extraordinara in privinta Tunisiei si a Egiptului si ca Franta nu a vazut nimic. Nu vom polemiza si nici nu revenim la trecut, dar vedem bine ca asupra Libiei, nu stiu daca am vazut totul, dar in orice caz am vazut inaintea altora", a spus ministrul francez.

Alain Juppe a precizat ca reprezentantii francezi la ONU lucreaza cu "britanicii, cu germanii, cu libanezii la redactarea unui proiect de rezolutie care incepe sa circule si care cuprinde un ansamblu de dispozitii printre care evocarea posibilitatii unui no-fly zone" (zona de excludere aeriana).

Un pic mai devreme ministrul apreciase, in fata aceleiasi comisii, ca aceasta optiune este "depasita" avand in vedere progresul inregistrat de fortele colonelului Gaddafi in fata insurgentilor.

Marile puteri reunite marti la Paris in G8 nu au ajuns la un acord asupra impunerii unei zone de excludere aeriana in Libia, asa cum isi doreau Franta si Marea Britanie.

Update: O puternica ofensiva antiaeriana si de artilerie a avut loc marti seara in Benghazi, al doilea oras ca marime din Libia si un bastion al insurgentilor. Fortele libiene pro-Gaddafi incearca sa recucereasca Benghazi, potrivit AFP.