Autoritatile din Bahrain au decretat marti legea martiala, la o zi dupa ce fortele saudite au intrat in regat pentru a ajuta la restabilirea ordinii, in contextul confruntarilor violente din ultimele saptamani, informeaza Reuters.

Potrivit unui comunicat citit la televiziunea de stat, regele "l-a autorizat pe comandantul fortele armate din Bahrain sa ia toate masurile necesare pentru protejarea securitatii tarii si a cetatenilor".

Ordinul regal intra in vigoare de marti si va dura trei luni. Acesta se va aplica tuturor zonelor tarii.

Luni, aproximativ o mie de soldati sauditi au intrat in Bahrain, in contextul confruntarilor violente din ultimele zile dintre fortele de securitate si majoritatea siita. "Ei sunt parte a fortei Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) care va proteja cladirile si instalatiile guvernamentale", a afirmat o sursa saudita.

Opozitia siita din Bahrian a afirmat ca trimiterea de trupe de catre state din zona Golfului Persic reprezinta o "declaratie de razboi".

Regimul sunnit de la Manama a solicitat statelor din GCC sa trimita soldati pentru a pune capat protestelor majoritatii siite, care au dus la confruntari violente cu trupele de securitate.

Nabeel al-Hamer, fost ministru al informatiei si consilier pentru Tribunalul regal, a declarat pe contul sau de Twitter ca fortele GCC sunt prezente deja in Bahrain, unul dintre cei mai importanti parteneri arabi ai SUA si locul unde se afla cartierul general al Flotei a cincea americana.