Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca toate centralele nucleare care au devenit operationale inainte de 1980 vor fi inchise pentru cel putin trei luni, in contextul crizei nucleare din Japonia, potrivit Reuters. Totodata, premierul rus Vladimir Putin a solicitat marti o analiza a viitorului sectorului nuclear din Rusia.

UPDATE - UE va lua in considerare organizarea de teste de rezistenta pentru centralele nucleare europene. Acest lucru va fi dezbatut la reuniunea de urgenta convocata de Comisia Europeana pentru marti.

Cancelarul german a convocat intalniri de urgenta pe aceasta tema. Potrivit acesteia, guvernul va decide asupra detaliilor unui moratoriu nuclear saptamana viitoare, centralele urmand sa fie inchsie cel putin trei luni. Decizia ca centralele sa fie inchise este bazata pe un decret guvernamental, nu pe acorduri cu operatorii.

Nu se stie daca acestea vor fi redeschise in iunie, cand moratoriul ia sfarsit.

Ministrul Guido Westerwelle a declarat ca ceea ce se intampla in Japonia este o "apocalipsa", iar comunitatea internationala trebuie sa faca tot ce poate pentru a ajuta tara.

"Dupa ceea ce s-a intamplat in Japonia, lucrurile nu se mai pot desfasura ca de obicei. Acest lucru nu are consecinte numai pentru politica energetica a Germaniei, ci va avea consecinte asupra pozitiei comunitatii internationale, precum si asupra dezbaterii in Europa," a declarat Westerwelle.

Pe de alta parte, seful corporatiei de stat pentru energie nucleara din Rusia a declarat ca expertii rusi nu se asteapta la o explozie nucleara, nici in cazul celui mai sumbru scenariu pentru centrala de la Fukushima.

Nivelul radiatiilor a crescut in Orientul Indepartat Rus, insa in limitele admise. Agentia meteorologica a ONU a declarat ca vanturile vor purta materialul radioactiv din atmosfera deasupra Oceanului Pacific.