Pentru a-si ascunde incidentele, TEPCO, care opereaza o treime din centralele nucleare din Japonia, inclusiv Fukushima Daiichi si Daini a falsificat mai multe documente, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Situatia a fost semnala si de Agentia pentru Securitate Nucleara Japoneza, pe 29 august 2002, cand public si-a aratat indignarea fata de amploarea fraudei. Aceasta falsificare de documente a acoperit cel putin trei incidente de la centralele Fukushima Kashiwazaki-Kariwa (prefectura Niigata, situata la 200 km de la Tokyo). Aceste practici au continuat timp de 25 de ani, iar numarul total de evenimente este estimat la 200.

Compania are o istorie patata de problemele de siguranta nucleara, in special legate de pericolele cutremurelor, noteaza siLos Angeles Times. In 2003, toate cele 17 centrale nucleare au fost inchise temporar dupa un scandal referitor la rapoarte false la inspectia sigurantei centralelor. In 2006, a fost implicata intr-un nou scandal, de data aceasta legat de date eronate cu privire la sistemele de racire a doua reactoare.

In 2002, presedintele TEPCO a fost fortat sa demisioneze impreuna cu alti directori executivi, dupa ce si-au asumat responsabilitatea falsificarii mai multor documente privind siguranta centralelor nucleare, relateaza Reuters. Compania a fost suspectata atunci de 29 de cazuri de falsificare a inregistrarilor de reparatii la reactoarele nucleare si a fost nevoita sa-si opreasca operatiunile la cinci centrale, inclusiv la cele doua afectate de seismul din 11 martie, pentru inspectiile de siguranta.

Integral pe EurActiv.ro