Nivelul radiatiilor a crescut usor in Orientul Indepartat Rus marti, insa se incadreaza in limitele admise, au anuntat oficiali rusi, in timp ce Japonia incearca sa faca fata celei mai mari catastrofe nucleare de dupa Cernobil, relateaza Reuters.

Radioactivitatea in Vladivostok, un oras cu 600.000 de locuitori, aflat la circa 800 de km nord-vest de centrala de Fukushima, era cu 1 micro Roentgen pe ora mai ridicat la ora 06:00, decat cu 6 ore inainte, potrivit ministerului de interne regional.

Armata rusa a declarat ca este in alerta pentru a evacua oamenii in cazul in care acest lucru se impune din insula Sakhalin si sudul insulelor Kurile, aflat in centrul unei dispute teritoriale cu Japonia, potrivit agentiei Interfax.

Ministerul regional a declarat ca vanturile vor favoriza deplasarea aerului din zona poluata deasupra Oceanului Pacific, departe de teritoriul rus. Autoritatile monitorizeaza 71 de zone in Orientul Indepartat Rus.

Premierul Japoniei a indemnat oamenii aflati pe o arie de 30 de km de Fukushima sa ramana in casa si sa conserve energia, in contextul crizei nucleare care s-a declansat.