Marile puteri reunite in cadrul G8 la Paris nu au reusit sa cada de acord asupra unei interventii militare in Libia, a declarat marti seful diplomatiei franceze, Alain Juppe, care a recunoscut ca nu a reusit sa-si convinga partenerii asupra acestei chestiuni, relateaza AFP.

"Pentru moment, nu i-am convins", a declarat Alain Juppe la postul de radio Europe 1, dupa un dineu de lucru cu omologii sai din Statele Unite, Rusia, Germania, Marea Britanie, Italia, Canada si Japonia.

El a reamintit ca Franta si Marea Britanie au avut initiativa in acest sens, propunand crearea unei zone de excludere aeriana care presupune lovituri militare punctuale pentru a slabi potentialul militar al lui Muammar Gaddafi.

"Gaddafi marcheaza puncte", a admis el. Fara a se pronunta explicit asupra sortii orasului Benghazi, al doilea din Libia si fieful rebeliunii, ministrul francez a recunoscut ca in acest moment comunitatea internationala nu il poate impiedica pe colonelul Gaddafi sa reia controlul asupra tarii.

"Astazi nu avem mijloacele militare, deoarece comunitatea internationala nu s-a decis sa se doteze cu acestea", a spus el.

Ministrii G8 s-au pus insa de acord sa reia rapid discutiile in sanul Consiliului de Securitate al ONU pentru a conveni o rezolutie care sa creasca presiunea asupra liderului libian, a precizat Alain Juppe, care a evocat posibilitatea stabilirii unui embargou maritim.

Ministrii G8 au convenit, de asemenea, sa asocieze tarile arabe in orice actiune privitoare la Libia.

Discutiile ministrilor afacerilor externe din G8 urmeaza sa-si reia discutiile marti dimineata la Paris, care sunt programate a se termina in dupa-amiaza aceleiasi zile.