Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy i-a surprins pe multi cu o serie de masuri diplomatice unilaterale legate de situatia tumultuoasa din Libia. Sarkozy a recunoscut oficial Consiliul National Libian - un grup "umbrela" format din fortele rebele libiene, cu sediul in orasul estic Benghazi, sfatuindu-i pe oficialii europeni sa ii urmeze exemplul.

Sarkozy si Merkel pun Europa la caleFoto: Reuters

Mai mult decat atat, liderul francez a declarat ca ar trebui coordonate atacuri aeriene care sa targeteze fortele pro-Gaddafi. Impreuna cu premierul britanic David Cameron, Sarkozy a emis o declaratie comuna, care indeamna Consiliul European sa ia masuri concrete pentru a-i ajuta pe rebelii libieni si pentru a implementa a zona de interdictie aeriana deasupra Libiei.

"Pentru noi este clar ca regimul libian si-a pierdut orice fel de legitimitate. Pentru a pune capat suferintei poporului libian, Muammar Gaddafi si lui trebuie sa plece", se afirma in declaratie, potrivit Reuters.

Mutarea lui Sarkozy i-a luat prin surprindere chiar si pe unii membri ai administratiei franceze. Potrivit cotidianului Le Figaro, recent numitul Ministru de Externe, Alain Juppe, a aflat de miscarile planificate abia cu o zi inainte. Tabloidul La Charente Libre il acuza pe Sarkozy ca "si-a imbracat costumul de Super Rambo".

Printre liderii europeni care au criticat pozitia lui Sarkozy se numara Ministrul de Externe belgian Steven Vanackere - care e de parere ca mutarea a declansat "reactii negative" - si premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a remarcat ca aceste actiuni sunt "delicate" si nu ar fi trebuit sa fie facute publice cu o zi inaintea unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene.

Presa germana l-a criticat insa dur pe presedintele Frantei, spunand ca mutarea sa "arata nivelul de testosteron, nu logica" si ca "Europa ar trebui sa-l puna la punct pe acest salbatic".

Citeste articolul integral si comenteaza pe EurActiv.ro