Autoritatile japoneze au inceput luni sa distribuie iod pentru locuitorii evacuati din zona centralelor nucleare Fukushima I si Fukushima II, potrivit Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA), citata de Reuters.

Japonia a distribuit 230.000 de doze de iod stabil in centrele de evacuare, ca masura de precautie in cazul unei urgente nucleare. Agentia Internationala de Energie Atomica, care citeaza informatii primite de la autoritatile japoneze, aminteste ca 185.000 de locuitori din zonele din apropierea centralei nucleare, afectate de cutremurul de vineri au fost evacuati pana in 13 martie.

Iodul nu a fost inca adminstrat locuitorilor; distribuirea pastilelor de iod este o masura de precautie in eventualitatea in care administrarea ei devine necesara", se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a AIEA.

Pericolul radiatiilor a generat o spaima generala si in alte tari, unde populatia s-a grabit sa cumpere doze de iod. Potrivit presei de la Helsinki, populatia din Finlanda a luat cu asalt punctele farmaceutice pentru a cumpara pastile cu iod. Si chiar daca autoritatile finlandeze au instiintat cetatenii ca nu exista nici un pericol de radiere, cererea de pastile a urcat puternic in toate zonele din tara. In unele cazuri, farmaciile au declarat ca au epuizat toate stocurile de iod.

Iodul stabil sau iodura de potasiu pot fi administrate pentru a reduce riscul de expunere la iodul radioactiv. Creste cantitatea de iod din organism si reduce astfel abilitatea tiroidei de a absorbi si retine iodul radioactiv, care este eliberat prin radiatii.