Vizita vicepresedintelui SUA Joe Biden la Chisinau simbolizeaza iesirea unei tari mici de sub umbrela unei mari puteri. In opinia directorului Institutului pentru politici civice, Arcadie Barbarosie, acest lucru a fost confirmat de mesajul lui Biden transmis Moscovei din capitala moldoveana: haideti sa rezolvam impreuna problemele regiunii, indepartandu-ne, totodata, de doctrina privind zonele de influenta, scrie Nezavisimaia gazeta.

Biden si FilatFoto: Agerpres

„Nu se stie ce anume s-a discutat la Moscova, dar aici au fost lansate vorbe frumoase la adresa partenerilor rusi”, a spus Barbarosie. El a amintit ca premierul Vlad Filat a fost anul trecut la Washington si acolo l-a invitat pe Biden sa vina la Chisinau.

Nezavisimaia gazeta mentioneaza ca Filat, care este si liderul Partidului liberal-democrat, este considerat, potrivit ultimelor sondaje, politicianul numarul unu al tarii. Un aspect pe care Biden l-a luat cu siguranta in consideratie, cand a aparut in fata locuitorilor capitalei Moldovei insotit nu de presedintele in exercitiu, Marian Lupu, cum se astepta, ci de premierul Filat.

Barbarosie a aratat, de asemenea, ca Biden s-a intalnit cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, cu exceptia comunistilor. Aceasta, desi la Moscova el a avut o intrevedere cu comunistii rusi. „Biden s-a intalnit cu liderii partidelor de opozitie ale Rusiei, desi ele nu sunt atat de influente precum comunistii moldoveni – au cea mai puternica fractiune in parlament”, a atras atentia Barbarosie. Un gest interpretat la Chisinau drept un sprijin absolut acordat aliantei la guvernare, care militeaza in favoarea intrarii Moldovei in UE, cu unificarea ulterioara la Romania.

In opinia lui Barbarosie, Biden si-a indeplinit misiunea trasata. El a trimis Moscovei un mesaj foarte clar: suntem gata sa rezolvam impreuna problemele acestei regiuni, dar va rugam sa renuntati la termeni precum „zona de influenta traditionala”.

Barbarosie sustine ca, in realitate, termenul ramane, dar geografia lui se modifica: Moldova iese, practic, din zona de influenta a Rusiei pentru a intra in zona de influenta a SUA. Moldovenii vad in SUA sperantele lor de integrare rapida in UE, unde traiesc si lucreaza aproape 500.000 de cetateni ai republicii.

„SUA cred ca viitorul Moldovei este in Europa, sunteti stat european si trebuie sa fiti in Europa”, este mesajul retinut de moldoveni. Precum si promisiunea: „Viitorul Transnistriei este exclusiv in componenta Republicii Moldova”.