Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca i-a spus liderului libian Muammar Gaddafi sa numeasca un presedinte, care are sustinere populara, pentru a pune capat crizei prin care trece tara, a relatat luni televiziunea Al Arabiya, preluata de Reuters. Erdogan a afirmat ca se asteapta ca Gaddafi sa "faca pasi pozitivi in aceasta directie". Declaratia lui Recep Erdogan a fost facuta in contextul in care fortele loiale lui Gaddafi au atacat luni partea de est a localitatii Zuwarah, aflata in vestul Libiei, la circa 100 de km de Tripoli.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

"Vrem sa punem capat luptelor duse de ambele tabere, atat in est, cat si in vestul Libiei", a spus seful Executivului turc.

"L-am sunat pe Gaddafi de trei ori si i-am propus, tinad cont de faptul ca spune ca nu e presedinte, sa numeasca pe cineva pe care el il alege, care se bucura de sprijinul poporului libian, sa fie presedinte pentru urmatoarea perioada", a spus Erdogan.

Premierul turc a declarat ca "i-am cerut acest lucru lui Gaddafi" si ca "am vorbit si cu fiul sau".

Mii de oameni au cerut in ultimele zile inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste 40 de ani. Gaddafi a venit la putere dupa o lovitura militara, in 1969, si de-atunci conduce tara fara Parlament si fara Constitutie. Desi sustine ca este doar "un lider revolutionar", liderul libian detine puterea absoluta, avand controlul asupra serviciilor de securitate.